facebook

ЄС готує “чорний список” прислужників кремлівсько-путінського режиму

Депутати Євросоюзу вимагають звільнити українців і заборонити візи росіянам, винним у затриманні й судах. Про це повідомляє Віталій Єреміца, колишній випускник Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, а нині – кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі.

Страсбург – Жовті стрічки носили у четвер європейські депутати на знак солідарності з політичними в’язнями в Росії, а саме – Надією Савченко, Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком та естонським офіцером Естоном Кохвером. У резолюції, ухваленій під час пленарного засідання в Страсбурзі, парламентарі закликали ЄС створити окремий санкційний список щодо відповідальних за ув’язнення й незаконні вироки. Аби запобігти новим подібним судам і припинити беззаконня, необхідно реагувати конкретно й практично на ці грубі порушення прав людини в путінській Росії, заявляють євродепутати.

Жертвами політичних ігор Росії, провокаціями та «гангстерськими» методами російської судової системи називають депутати Європарламенту справи естонського офіцера Естона Кохвера та українців Надії Савченко, Олега Сенцова й Олександра Кольченка.

Про те, що парламентарі додадуть до спершу доволі поміркованої резолюції поправку із закликом створити єдиний санкційний список російських посадовців, що несуть відповідальність за незаконне ув’язнення і засудження естонця та громадян України, не було сумніву ще протягом дебатів.

«Це справді низькі гангстерські методи, які не мають нічого спільного із суспільством, де поважаються людські права, – закликав чеський євродепутат Павел Телічка, не шукаючи дипломатичних висловлювань. – Тож такі дії Росії слід не лише засуджувати та суворо критикувати, але й реагувати на них конкретними діями: слід на ділі відповісти реальними кроками відносно тих осіб, які винні в цих засудженнях і ув’язненнях. Треба засвідчити, що кроки у відповідь – неминучі, якщо щось подібне знову трапиться».

Читайте також:  Масові звільнення і закриття сотень відділень. Стало відомо, що станеться з «Приватбанком»

«Не запитуй, за ким дзвонить дзвін, бо він дзвонить по тобі» – зі свого боку цитує Хемінґуея польський парламентар Ришар Чарнецький, застерігаючи, що на місці цих в’язнів може опинитися будь-хто у країнах-сусідах Росії. Дехто з його співвітчизників, польських депутатів навіть закликав так само затримувати й ув’язнювати, скажімо, російських шпигунів, яких у ЄС діє чимало, бо, мовляв, «Москва розуміє тільки мову сили».

«Припиніть клімат погроз, ненависті та нетерпимості до різних думок» – єврокомісар

На різке погіршення політичної атмосфери в Росії, переслідування правозахисників та грубі порушення засадничих свобод також звернув увагу єврокомісар з питань міграції, внутрішніх справ і громадянства Димітріс Аврамопулос, який закликав негайно звільнити всіх громадян, незаконно ув’язнених в Росії.

«Російській владі слід дотримуватися міжнародних і європейських зобов’язань у сфері прав людини. Вона має припинити клімат підозр, ненависті та нетерпимості щодо різних думок у суспільстві. А ми маємо бути на боці тих, хто захищає в Росії права людини. Нашу стурбованість ми також висловлюватимемо на міжнародному рівні – в ООН, Раді Європи та ОБСЄ. Ми продовжимо обговорення цих справ із представниками всіх рівнів влади», – зазначив Аврамопулос.

Відповісти на ці засудження й вироки твердо й переконливо просив колег і Тюне Келам, парламентар від Естонії. «Це елементарні порушення міжнародного права й стандартів», – наголошує євродепутат.

Зрештою, протягом голосувань у резолюції з’явився пункт щодо створення персонального «чорного списку» російських посадовців, відповідальних за незаконне ув’язнення і засудження громадян України та інших.

«Європарламент закликає створити спільний європейський список посадових осіб відповідальних за викрадення, незаконне утримання під вартою і засудження Естона Кохвера, Надії Савченко, Олега Сенцова і Олександра Кольченка». Як уточнює резолюція, санкції мають передбачати заборону на видачу віз цим російським посадовцям та замороження їхніх фінансових активів на території ЄС.

Читайте також:  Милованов розповів, як звільнятимуть за новим трудовим кодексом

Характерно, що Європарламент своєю резолюцією також закликає президента Європейської ради і голову європейської дипломатії представити всеохоплюючу політичну стратегію, яка ініціюватиме в ЄС провадження значно чіткішої політики щодо Росії.

Джерело – http://www.radiosvoboda.org/content/article/27237791.html



Шукайте деталі в групі Facebook