facebook

Як конфлікт Яценюка із Саакашвілі вплине на політичну ситуацію

Корреспондент розпитав політолога Андрія Золотарьова про те, що стоїть за конфліктом Яценюка й Саакашвілі.

1682157


Матеріал розміщено у №36 видання від 11 вересня 2015 року.

1. Михайло Саакашвілі досить різко висловився на адресу прем’єр-міністра. З чим пов’язані такі заяви?

– Це пов’язано з невдоволенням управлінською діяльністю та проведенням реформ. Незадоволений, наприклад, Вашингтон. Саакашвілі не тільки обличчя української та грузинської політики – він представляє ще й вагоміші групи впливу, зокрема зовнішні. Від їхньої особи він і звинувачував прем’єра.

2. У конфлікт вплутався Ігор Коломойський. У чому його інтерес?

– Є конфлікт Порошенка і Коломойського. І зараз ми бачимо новий раунд цього конфлікту. Причому загострення збіглося саме з історією повернення і відразу звільнення [глави державіаційної служби Дениса] Антонюка. Зрозуміло, що апетити українського олігарха дуже високі. Тому будь-які дії, які погіршують загальне становище, сприймаються ним болісно. У тому числі мова йде і про сферу авіаперевезень. Тим більше до недавнього часу квиток на літак з Києва до Москви коштував стільки ж, скільки і квиток з Москви до Гонконгу, – тому тут, я думаю, все зрозуміло.

У цій ситуації Саакашвілі опинився на вістрі конфлікту. З урахуванням того, що він діє жорстко і різко, він викликав гнів Ігоря Валерійовича. Коломойський вважає, що утиснуті його інтереси, і Саакашвілі взяв на себе занадто багато. Метафора про собаку стала сублімацією настроїв Ігоря Валерійовича.

3. Зараз історія зам’ялася, але які вона може мати наслідки?

– Я думаю, що з Яценюком конфлікт – принаймні зовнішній – буде залагоджено. А ось з Коломойським, навпаки, почне набирати обертів. Дуже показовою буде ситуація в Дніпропетровську й області, яку Коломойський вважає своєю вотчиною. Буде конфлікт інтересів. Прийдешні вибори стануть лакмусовим папірцем, хто ж візьме гору в цій боротьбі. Якщо креатури олігарха програють вибори в Дніпропетровську, то очевидно, що йому доведеться стримати свої політичні амбіції. Це ще раз доведе, що група Приват поки що більш успішна в бізнесі, ніж у політиці.

Читайте також:  Асоціація водоканалів України просить поновити на посаді Миколу Саєвича: комунальники написали звернення Анушкевичусу (документ)

4. Після скандалу стали активно поширюватися чутки про те, що Саакашвілі стане новим прем’єром. Яка ймовірність цього сценарію?

– Справді, багато хто сприйняв конфлікт як старт виборчої кампанії Саакашвілі. Але люди, які знають Міхо, схиляються до того, що він був би не проти стати прем’єром у рідній Грузії, повернувшись туди через кілька років. Думаю, кандидатура Саакашвілі не підходить і Порошенкові, якому не потрібен настільки самостійний гравець. Ми можемо розглядати Наталю Яресько як нового прем’єра чи Олександра Турчинова. Але не Міхо.

5. Ще одним гучним політичним скандалом став вихід з коаліції Радикальної партії Олега Ляшка. Чи стане це початком кінця нинішньої коаліції?

– Де-факто коаліції вже як такої немає. Про яку коаліцію може йтися, якщо дві партії в ній, по суті, перебувають в опозиції? Але поки що всі роблять вигляд, що нічого не відбувається. Я думаю, якісь зміни у Раді почнуться після виборів. Вони будуть не тільки дуже жорсткими, а й дуже знаковими.

Шукайте деталі в групі Facebook