facebook

ОПОРА: Телефонні опитування проти «Свободи» та Олександра Шевченка – чорний піар

На початку вересня чимало мешканців Івано-Франківська отримали дзвінок на мобільний з проханням взяти участь у соцопитуванні від «Європейського центру протидії корупції», під час якого людям розповіли про «корупційні схеми» в міськраді, до яких, за словами телефонувавших, були причетні особи з близького оточення міського голови Івано-Франківська та місцеві свободівці.

 pr



Франківці у Фейсбуці відразу висловили здогад, що замовником опитування міг виступити народний депутат, потенційний кандидат на посаду міського голови Олександр Шевченко, адже від його імені регулярно проводяться смс-розсилки, а Віктор Анушкевичус та представник ВО «Свобода» Руслан Марцінків, прізвища яких згадують в опитуванні – потенційні прямі конкуренти Шевченка у змаганні за крісло мера. Минулого тижня у місті проводили друге телефонне опитування, цього разу на користь «Свободи» та проти Шевченка.

Спостерігач ОПОРИ в Івано-Франківську нещодавно став учасником такого «соцопитування» по стаціонарному телефону. Жіночий голос у слухавці зауважив, що опитування проводить «Галицька незалежна організація» і додав «ми обдзвонюємо усіх жителів Івано-Франківська». Запитань було два. «Чи підтримуєте ви продовження ремонту доріг, яке започаткувала фракція «Свобода» у міській раді?» та «Чи підтримуєте ви приватизацію комунальних підприємств «Водоканал», «Теплокомуненерго», олігархом Олександром Шевченком, що призведе до підвищення тарифів на комунальні послуги і чи знаєте, що «Свобода» хоче заборонити приватизацію і не дати підвищувати тарифи».

Під час першого «соцопитування» на мобільні телефони франківчан запитували значно більше, повідомляють спостерігачі ОПОРИ, які були свідками й цього опитування. Питання були такими: «Як ви оцінюєте стан корупції в міській раді Івано-Франківська? Чи відомий вам нещодавній корупційний скандал із затриманням керівника фонду комунального майна Богдана Чупірчука, найближчого політичного соратника та довіреної особи мера Віктора Анушкевичуса, який був затриманий при отриманні хабара 12 березня 2015 року? Чи відомо вам про затримання при отриманні хабаря в 30 тис доларів представниками ВО “Свобода” колишнього архітектора Олега Гаркота? До цієї корупційної справи були причетні керівник фракції «Свобода» Роман Онуфріїв та колишній секретар міськради Руслан Марцінків, чи чули ви про це? Як ви гадаєте чи правильно, що засудили лише виконавців злочину, а організатори корупційної справи залишились непокараними. Потрібно притягати до відповідальності виконавців, чи усіх? Чи вважаєте ви що для ефективної боротьби з корупцією потрібна невідворотність покарання? Чи готові ви на майбутніх виборах депутатів місцевих рад та міського голови голосувати за політиків, які організували корупційну схему?»

Читайте також:  Прикарпатський військовий госпіталь приймає на реабілітацію перших воїнів АТО

Зауважимо, що знайти бодай якісь контакти чи інші докази існування ані «Європейського центру протидії корупції», ані «Галицької незалежної соціологічної організації» ОПОРІ не вдалося. На запитання спостерігачів, люди, що проводили опитування по телефону не змогли назвати навіть прізвища керівників своїх організацій. Ми звернулися за коментарями до тих, кого франківці вважають ймовірними замовниками таких опитувань, до потенційних кандидатів у мери Івано-Франківська, нардепів. Олександра Шевченка та Руслана Марцінківа.

«Хто проводить такі опитування не маю уявлення, Можу лише здогадуватись, тому нікого звинувачувати не буду, — розповів ОПОРІ Олександр Шевченко. – Мені особисто ніхто не дзвонив і нічого не запитував. З того, що я читав у ЗМІ, на мою думку в деяких опитуваннях наводяться описи реальних подій. Щодо маніпуляцій з інформацією стосовно приватизації комунальних підприємств, то моя позиція є незмінною – комунальні підприємства повинні залишатися комунальними, при цьому необхідно запровадити жорсткий контроль громади та громадських організацій над фінансовими потоками підприємств-монополістів. Наш аналіз свідчить про те, що зараз значна сума коштів комунальних підприємств та кредитів, які змушені будуть віддавати майбутні покоління іванофранківців розкрадаються свободо-мерським злочинним угрупуванням. Після виборів це буде зупинено, а винні понесуть покарання. Ще раз, комунальні підприємства не повинні бути приватизовані ні “олігархом” Шевченко, ні «олігархами» Марцінківим, Анушкевичусом чи Онуфрієвим».

Іван Маруняк, координатор громадянської мережі ОПОРА на Івано-Франківщині, зауважує «Це маніпулятивний спосіб впливу на формування думки виборця щодо потенційних кандидатів. Нічого спільного з дослідженням громадської думки чи соціологічним дослідженням ці телефонні дзвінки не мають, адже, на мій погляд, їхнім завданням є сформувати серед виборців негативний імідж потенційним кандидатам на посаду міського голови Івано-Франківська та позитивний імідж (у випадку з одним з запитань другого опитуванням) для партії потенційного претендента на депутатські мандати у міськраді.

Читайте також:  У Долину привезли тіло загиблого бійця Руслана Черналевського, який загинув від кульового поранення

Припускаю, що такий метод використовують з розрахунком на те, що виборець з більшою довірою сприйме інформацію від начебто політично незаангажованої структури. Крім того, агітація замаскована під опитування дає агітаторам більше часу на роботу з виборцем, ніж відкрита агітація, оскільки виборці не завжди готові слухати агітаторів, на відміну від «інтерв’юерів» які представляються гучними назвами аналітичних центрів.

Я це розцінюю як використання брудних технологій під час передвиборчої боротьби і немає значення достовірність чи недостовірність інформації яку наводили у цих «опитуваннях». Навіть якщо достовірна інформація у маніпулятивний спосіб використовується для того, щоб сформувати негативний імідж тій чи іншій політичній фігурі, то на мій погляд це ніщо інше, як чорний політичний піар».

ОПОРА зверталася за коментарем у прес-службу екс-народного депутата і ймовірного кандидата на місцевих виборах Руслана Марцінківа та телефонувала йому особисто, але відповіді не отримала.

Шукайте деталі в групі Facebook