facebook

На Прикарпатті думали, як здешевити теплопостачання до житлових будинків

В Івано-Франківську фахівців, науковців, підприємців та громадських активістів зібрали за круглим столом, щоб виробити стратегію енергоенезалежності міста.

unnamed_(1)__large


Ініціатором заходу виступив Інститут розвитку міста “Новий Івано-Франківськ”, який був заснований в минулому році народним депутатом України від Івано-Франківська Олександром Шевченком.

Мова про програму, яка дозволить завдяки новітнім технологіям альтернативного енергозабезпечення та ефективного використання енергії значно зменшити залежність міста та, зокрема, його комунальної та соціальної сфери, від дорогого російського природнього газу.

Поступовий перехід на альтернативні джерела енергії і модернізація теплової системи, як зауважують учасники дискусії,  дасть можливість не тільки заощаджувати, але й розвивати виробництво у місті і області загалом.

“Опалення фактично залежить від одного напрямку  і це – російський газ. Гроші оплачені за газ, безповоротно виходять з нашого регіону. З 1 квітня й індивідуальне опалення стане значно дорожчим. Ми пропонуємо ідеологію та технології, які допоможуть здешевити опалення житлових будинків. Якщо для вироблення однієї гігокалорії тепла нам потрібно спалити газу на 300 гривень, дров – на 261 гривню, то твердопаливних гранул потрібно для цього купити за 168 гривень. Альтернатива, можливо, і не набагато дешевша, але таким чином ми відродимо агропромисловий комплекс Прикарпаття, виробництво. Загалом, залишимо кошти в місті”, – упевнений радник генерального директора ПАТ “Індуктор” Юрій Якубишин.

Підприємець Тарас Виноградник у свою чергу, наводячи приклад зарубіжних країн, закликав проводити розяснювальну роботу серед населення, а також розробити на рівні міста програму по встановленню приладів обліку якості газу. На його думку, монтаж такого обладнання дасть змогу у 5 разів зменшити кількість використаного газу і позбутися корупції та розкрадання у сфері газопостачання.

“Є проблема обліку тепла, яке подається споживачу. Ми обліковуємо воду, електроенергію, а тепло – ні. Це найбільш корупційна і закрита галузь комунальної господарки. Інаша проблема – облік якості природньго газу. В Європі такий облік є. В Україні – немає. Ми не знаємо, за що ми платимо, що нам продають як газ. Ми провели просте дослідження – взяли ту саму кастулю з водою і довели її до кипіння в Івано-Франківську і в Угорщині та Німеччині. Чомусь в нас вона закипає за в півтора рази довшиий час… Монополіст не дозволяє встановлювати обладнання обліку якості газу, просто не видає на таке обладнання технічні умови. Давайте ми хоча б спробуємо почати контролювати якість газу на об’єктах соціальної сфери, давайте доб’ємося того, щоб Івано-Франківськ показав в цьому приклад. Нам потрібно вести чіткий облік теплової енергії і добитися дозволу встановлювати прилади для оцінювання якості природного газу, як це впроваджено закордоном. В першу чергу їх потрібно поставити на котельні, дитячі садки, лікарні. Тобто, ми маємо зробити чіткий аудит”, – запевнив присутніх Виноградник.

Читайте також:  Коломию оголошено загрозливою зоною по сказу: проводиться вакцинація тварин

Відтак, учасники дискусії зійшлися на тому, що місту сьогодні дійсно потрібні енергетичний аудит із створенням теплової карти міста, програми альтернативної енергетики та енергоощадності. Учасники зустрічі анонсували і майбутні подібні зустрічі за участі експертів та виробничників, на яких будуть поетапно презентуватися напрацювання щодо анонсованої програми.

Шукайте деталі в групі Facebook