facebook

ОБСЄ констатує три тижні тиші на Донбасі

Тим не менш, в місії вважають, що загроза поновлення протистояння залишається.

1688026




Третій тиждень на лінії фронту в Донецькій і Луганській областях спостерігається відносне затишшя, проте гуманітарна ситуація залишається напруженою. Про це заявив заступник керівника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг, передає УНІАН.

“Третій тиждень наші спостерігачі констатують відносну тишу. У Донецькому регіоні ситуація навколо Горлівки залишається напруженою. Але навіть у Донецькому аеропорту на цьому тижні кількість обстрілів істотно знизилася. У Луганському регіоні ми взагалі не спостерігали використання важкої зброї, і були дні, коли взагалі не порушувався режим тиші. А в понеділок режим тиші не порушувався ніде”, – зазначив Хуг.
У той же час він відзначив, що загроза поновлення протистояння залишається.

“Спеціальна моніторингова місія продовжує спостерігати якісь тренування з використанням зброї поблизу лінії зіткнення, і це наводить на думку, про невпевненість з протилежного боку лінії протистояння і збільшує ризик ескалації”, – сказав Хуг.

Також він повідомив, що багато зброї залишається в зоні безпеки.

“Міни і снаряди потрібно прибрати із зони безпеки. Такі інструкції були проігноровані. Але кількість жертв від цих мін і снарядів продовжує зростати. Ті, хто встановлював ці міни, повинні надати карти розміщення і знешкодити їх, оскільки гинуть люди, і немає можливості відновити пошкоджені газові та електричні лінії, а також вести сільськогосподарські роботи”, – заявив Хуг.

Нагадаємо, стійке припинення вогню на Донбасі встановилося з 1 вересня. З тих пір сторони фіксують поодинокі випадки застосування в основному стрілецької зброї.

Читайте також:  ОБСЄ зафіксувала порушення режиму тиші

Шукайте деталі в групі Facebook