facebook

Шейхи розсердилися: роSSія показала справжнє обличчя підлого й підступного агресора!

“The Guardian”: Авіаудари Росії по позиціях сирійських повстанців викликали гнів тих держав цього регіону, які намагалися домогтися повалення президента Сирії Башара аль-Асада. На думку аналітиків, тепер Саудівська Аравія, Катар і Туреччина, найімовірніше, збільшать обсяг допомоги антиурядовим угрупованням, яких вони підтримують.

Російські військові літаки, що піднялися в повітря з нової авіабази в Сирії, переконали західних критиків забути про свою вимогу змістити президента Сирії Башара аль-Асада, проте інша група його опонентів вважає втручання Москви швидше провокаційним, ніж корисним.

На тижні, коли Росія провела кілька десятків бомбових операцій, регіональні держави ясно дали зрозуміти, що вони налаштовані скинути Асада настільки ж серйозно, наскільки Москва має намір його підтримати.

«Втручання Росії – це серйозна невдача для тих держав, які підтримують опозиційні сили, особливо для держав цього регіону – Катару, Саудівської Аравії і Туреччини – і вона з високою часткою ймовірності спровокує потужну відповідну реакцію у формі контрескалації», – вважає Джулієн Барнс-Дейсі, старший науковий співробітник Європейської ради з міжнародних справ.

«Ер-Ріяд і його регіональні союзники добре розуміють, що ескалація з боку Росії та Ірану тільки ще більше дестабілізує регіон і веде до продовження кровопролиття», – додав він.

За словами аналітиків, Ер-Ріяд зосередився на наданні допомоги повстанцям на півдні Сирії, тоді як Туреччина і Катар, за деякими повідомленнями, надають підтримку повстанцям на півночі, в тому числі консервативним угрупованням, таким як «Анхар аль-Шам».

Це угрупування у співпраці з відгалуженням «Аль-Каїди» «Джабхат ан-Нурс» нещодавно уклала угоду про припинення вогню на півночі країни. Її успіхи в боях з урядовими силами, на думку багатьох, стали одним з факторів, що обумовили початок бомбової кампанії Росії та зробили їх однією з перших мішеней російських літаків.

Читайте також:  Майстер китайської метафізики назвав подію, яка ознаменує закінчення війни в Україні

«Поки залишається неясним, скільки коштів і впливу ці регіональні держави готові використовувати в цьому конфлікті, – говорить Барнс-Дейсі. – Чи спробує Саудівська Аравія вирішити питання радикальним чином, у тому числі надавши повстанцям складну зброю, в якому їм довгий час відмовляли?».

«Кращий спосіб відповісти на інтервенцію Росії – ще більше активізувати повстанців і збільшити обсяг допомоги їм, щоб вони могли відповісти на ескалацію і створити баланс на місцях, – сказав він. – Тоді Росія зрозуміє, що у її просування в Сирії є межі, і змінить свій підхід. Однак регіональна боротьба за вплив між Саудівською Аравією та Іраном не залишає першу практично ніякої можливості вийти з гри.

«Американці зараз знаходяться не в тому положенні, щоб зробити це, як і росіяни, а Саудівська Аравія і Іран не готові спілкуватися один з одним. Зараз не залишилося практично нікого на вищих рівнях відповідних сторін, хто міг би вести такі переговори. Це загрожує серйозною небезпекою».

Джерело – http://www.theguardian.com/world/2015/oct/04/russia-bombing-syria-affects-ousting-of-assad


Шукайте деталі в групі Facebook