facebook

ОБСЄ запускає на Донбасі три передові патрульні бази

Спостерігачі стежитимуть за відведенням озброєння калібром менше 100 мм.

1694841



Для спостереження за виконанням мінських угод в частині відводу озброєння калібром менше 100 мм СММ ОБСЄ відкрила передові бази своїх патрулів – дві в Луганській області та одну в Донецькій. Про це повідомив на брифінгу в четвер у Києві заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг, передає Інтерфакс-Україна.

“СММ ОБСЄ початку спостереження за відведенням озброєння (калібром менше 100 мм – ред.). І щоб цей процес полегшити і посилити наш контроль, ми відкрили передові патрульні бази. У підконтрольному ЛНР Стаханові та підконтрольному Києву Новоайдарі. Також ми відкрили таку ж базу в Донецькій області – у Волновасі “, – сказав він.

Хуг нагадав, що даний документ планується реалізувати в два етапи – спочатку в Луганській області, потім в Донецькій. Сам процес відведення озброєння буде трьохетапним – спочатку танки, потім артилерія, потім міномети. На це відводиться 15 днів.

“І Збройні сили України та ЛНР почали цей процес, обидві сторони передали СММ ОБСЄ базову інформацію. Ми спостерігали відведення танків на певні майданчики, керівники з двох сторін письмово повідомили нас про завершення відводу танків”, – розповів він.

Хуг також зазначив, що спостерігачі продовжують підтверджувати дотримання режиму тиші, в тому числі і зафіксували порушення перемир’я в Троїцькому.

“Вчора в с.Троїцьке ми спостерігали частини протитанкових ракет, які були запущені і це призвело до поранення українських військових”, – підкреслив він.

Хуг поінформував, що спостерігачі продовжують відвідувати місця відводу важкого озброєння і фіксують випадки відсутності такого озброєння.

“Деяких видів раніше відведеного озброєння на майданчиках немає. Це стосується як українських збройних сил, так і ДНР. Також ми знаходили таку техніку поза цих майданчиків”, – зазначив він.

Читайте також:  “Є тpивожні дзвіночки”: Україну вже попередили про скасування безвізу з ЄС

Нагадаємо, після зустрічі в нормандському форматі в Парижі, президент Петро Порошенко заявив, що відведення озброєнь калібром менше 100 мм триватиме 41 день.

Як повідомлялося, 3 жовтня в ЛНР заявили про відвід першої колони танків від лінії зіткнення в районі селища Олександрівськ. У ДНР повідомили, що почнуть процес лише після 18 жовтня.

Шукайте деталі в групі Facebook