facebook

“Злив Донбасу”: кінець неоголошеної війни і крах “руSSкава міра”

“Російська компанія в Сирії хронологічно збігається з затишшям на Донбасі і відстороненням від влади в “ДНР” і “ЛНР” найбільш радикальних діячів, а потім і фінальних переговорів “нормандської четвірки”, через кілька днів після яких влада самопроголошених “республік” оголосила про перенесення місцевих виборів”, – повідомляє Бі-Бі-Сі.

“Всі ці події останнього часу додали аргументів тим, хто доводить: Москва хоче “злити Донбас”, при цьому намагаючись зараз переключити увагу Заходу з України на Близький Схід.

Про те, що Москва зрадила мрію про “Новоросі



ю” і готується віддати Донбас Україні, втім, кажуть найрадикальніші озброєні прихильники самопроголошених утворень.

У відкритому доступі є багато інформації з обізнаних джерел про те, що Москва на ділі не залишає Донбас своїми “турботами” у вигляді матеріальної і військової допомоги, а також “відпускників” – цим евфемізмом часто називають російських військових, присутність яких на Донбасі Росія заперечує.

“Зараз вже не зрозумієш, за що воюємо. Якщо кінцева мета була приєднання до Росії – так Росія, виходить, не визнала ці республіки, і такої мети ніхто ні з російською, ні з донецької сторони офіційно не заявляє, – міркує молодий росіянин, який воював на Донбасі під позивним “Москва”, а нещодавно поїхав звідти.

“Якщо мінський процес буде виконуватися далі, особливо в частині передачі кордонів під контроль ВСУ, якщо не буде продовжена війна, яку ми вели впродовж року, то ми припинимо свою роботу з постачання та по роботі з “добровольцями” до того моменту, поки війна відновиться. Тому що величезна кількість людей, які надають допомогу, перестають розуміти, навіщо вони її надають, і чи виправдана ця допомога”, – каже російський націоналіст Олександр Жучковскій, який більше року займається “відправкою” добровольців і допомоги на Донбас.

Читайте також:  Бойовик ДНР твердить, що родом з Калуша і погрожує закопати Яроша. ВІДЕО

“Тупик – і з точки зору продовження війни, і з точки зору мінського процесу. Росія перебуває в програшній ситуації спочатку, такий цуг-цванг виходить. І Донбас зараз повисне гирею на шиї України, ну і Росія не хоче його приймати. Тобто патова ситуація і як вона вирішиться, одному Богу відомо”, – сказав Жучковскій Бі-бі-сі ще на початку вересня, коли в Донецьку був заарештований і зміщений голова “Народної ради ДНР” Андрій Пургін.

Жучковскій впевнений, що вигнання Пургіна і його соратника Олексія Александрова, як і що відбувалося до того усунення, в тому числі фізичне, авторитетних польових командирів – це прояв боротьби “партії війни” і “партії миру” як на Донбасі, так і в Кремлі, який керує всією політикою в “ДНР-ЛНР”.

Відповідальність за все, що відбувається на Донбасі несе, звичайно, Москва, бо всі процеси, які там відбуваються, практично всі, які стосуються моментів рівня керівництва “ДНР-ЛНР”, ці моменти вони безумовно залежать від Москви […]”, – говорить Жучковскій.

Багато коментаторів вважають, що Москва хоче збути Донбас з рук і з економічних причин: криза, мало грошей. На відновлення господарства “ДНР-ЛНР” їх тим більше немає. Крім того, згода Москви і “ДНР-ЛНР” скасувати місцеві вибори, проти яких заперечував Київ, і провести їх пізніше за узгодженими з Києвом законам вважається ознакою бажання уникнути нових санкцій за невиконання Мінських угод – це теж економічний чинник”.
Джерело – http://www.bbc.com/russian/international/2015/10/151009_donbass_russia_latest_comments

Шукайте деталі в групі Facebook