facebook

Росія готується до дефолту України

Путіну незрозуміла логіка дій України і МВФ з питання погашення боргу в $ 3 млрд перед РФ.

1696928



Якщо Київ не виплатить борг Росії до кінця грудня, це буде означати дефолт України, заявив у вівторок глава Мінфіну РФ Антон Силуанов. Тим часом, за його словами, відомство готує конкретний план дій на цей випадок.

“Ми в даний час готуємо конкретний план дій на випадок дефолту України. А по суті справи, наприкінці грудня, якщо Україна не заплатить, то це буде характеризуватися як дефолт, як несплата державі перед іншою державою, незважаючи на дію програми МВФ”, – сказав Силуанов на нараді у президента РФ з членами уряду.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що йому незрозуміла логіка дій України і МВФ з питання погашення боргу перед РФ. Він закликав МВФ надати Україні додаткові кошти для його погашення.

“Мені не дуже зрозуміла логіка дій наших партнерів, тому що всі добре знають, що Росія приймає по лінії МВФ участь у кредитуванні України. Наш внесок у зусилля МВФ продовжується, ми не зупиняємо допомогу Україні по лінії фонду”, – сказав Путін на нараді з членами уряду.

Крім того, нагадав президент, “ми давно вже отримали право зажадати нам виплати цього боргу, раніше грудня, маючи на увазі, що наступили умови відповідно до нашим контрактом з надання цього кредиту”.

“Але ми не робили цього саме для того, щоб не ставити наших українських партнерів в скрутне становище і не посилювати їх і без того складну ситуацію в економіці. Але гроші-то наші нехай повернуть”, – підкреслив Путін.

“Так чому МВФ не хоче додати Україні ці три мільярди, щоб вона могла розплатитися?”, – Задався питанням президент РФ.

Читайте також:  СБУ оприлюднила детальну хроніку діяльності російських військових на Донбасі (фото)

Президент РФ висловив подив з приводу того, навіщо МВФ “міняти свої правила під конкретну країну, руйнуючи по суті справи саму систему, правила функціонування МВФ”.

Він попросив главу Мінфіну поговорити з колегами з МВФ про це. “Мені здається легше піти по такому шляху: додати Україні три мільярди, щоб вона могла розплатитися, і всі були задоволені, працювали в спокійному режимі. Тому що за зміною цих правил на користь однієї з країн можуть послідувати вимоги змінити ці правила для інших держав” , – сказав Путін.

Він закликав “в спокійному режимі всі ці питання ще раз пообговорювати і пошукати рішення, щоб не переважували на нас знову всі проблеми”.

Нагадаємо, раніше в жовтні міністр фінансів України Наталя Яресько заявила, що Київ не готовий запропонувати Росії якесь “спеціальна пропозиція” відносно $ 3 млрд в євробондах, викуплених Москвою.

Київ продовжує наполягати на тому, що цей борг – комерційний, і тому повинен бути реструктуризований в рамках угоди, укладеної з іншими кредиторами влітку, пише видання.

27 серпня стало відомо, що кредитори погодилися списати Україну 20% боргу (близько $ 4 млрд). Досі не вдалося домовитися про погашення трьохмільярдного кредиту Росії, який повинен бути виплачений в грудні.
За матеріалами: Интерфакс-Украина

Шукайте деталі в групі Facebook