facebook

Суд звільнив від кримінальної відповідальності калушанку, яка скоїла ДТП і травмувала людину

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Калуської міжрайонної прокуратури про звільнення від кримінальної відповідальності мешканку села Мостище, яка у червні цього року, керуючи автомобілем “Рено Кенго”, порушила правила безпеки дорожнього руху, що спричинило середньої тяжкості тілесне ушкодження.
 sovetskij-rajonnyj-sud



Згідно з матеріалами справи, кримінальне правопорушення вчинено 7 червня цього року, пишуть ”Вікна”.

Близько 17.30 мешканка села Мостище Калуського району, керуючи автомобілем “Рено Кенго”, рухалась дорогою вул. Незалежності у Калуші у напрямку перехрестя. В цей час вказаною ділянкою дороги у попутному напрямку рухався мопед марки “Вайпер”.

На мопеді їхало двоє людей. Жінка не врахувала дорожню обстановку і допустила зіткнення транспортного засобу. У результаті сталася дорожньо-транспортна пригода, унаслідок якої пасажир мопеда отримала тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми з забоєм головного мозку середнього ступеня тяжкості з переломом тім’яної кістки справа, що відноситься до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, які викликали тривалий розлад здоров’я і не є небезпечним для життя у момент спричинення.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, наголосивши, що винуватицю аварії слід звільнити від кримінальної відповідальності, згідно ст.45 КК України, у зв’язку із дійовим каяттям. Жінка, у свою чергу, визнала вину у вчиненому, розкаялася, зазначила, що відшкодувала потерпілому матеріальну шкоду та підтримала клопотання прокурора.

Суд, вислухавши думку прокурора, підозрюваної, захисника та перевіривши матеріали справи, вирішив, що клопотання слід задоволити та закрити провадження в даній справі.

Довідка. Відповідно до ст. 45 КК України, особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Читайте також:  РФ засудила кримського активіста до шести років ув’язнення за переписку в соцмережі

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у звязку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності. Згідно ч. 1 ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі надсилає його до суду.

Шукайте деталі в групі Facebook