facebook

Туреччина готова піти на компроміс щодо Асада

Анкара готова дозволити Башару Асаду побути при владі протягом півроку перед відставкою.

1700517



Туреччина допустила компромісне тимчасове збереження при владі президента Сирії Башара Асада, відходу якого домагається Захід, повідомляє Reuters з посиланням на двох високопоставлених урядових чиновників.

Анкара, член НАТО і союзник США в військово-повітряній операції в Сирії вважає можливим, щоб Асад зберіг президентські повноваження на півроку перед відставкою, розповіли співрозмовники агентства.

“Робота над планом відставки Асада триває … (Він) може залишатися при владі протягом шести місяців, і ми приймаємо цю умову, оскільки його відставка буде гарантована”, – сказав один з чиновників на умовах анонімності.

“Ми просунулися в цьому питанні, до певної міри, з Америкою та іншими нашими союзниками. Остаточного консенсусу на предмет того, коли цей шестимісячний період повинен стартувати, ні, але ми думаємо, очікування це не займе дуже багато часу”.

Таке компромісне рішення стало б елементом політичного врегулювання триваючого чотири з гаком роки кровопролиття, що забрала близько 250 тисяч життів, зазначає агентство.

Нагадаємо, наприкінці вересня Держсекретар США Джон Керрі заявив про зміну позиції США щодо Башара Асада. За його словами, сирійський лідер повинен піти з президентського поста в рамках “планомірного перехідного періоду”. Таким чином,держсекретар визнав зміну позиції Вашингтона, який раніше вимагав негайної відставки Асада.

Читайте також:  У сам розпал сезону в Туреччині випав сніг. Перші подробиці

Шукайте деталі в групі Facebook