facebook

“Золота ера” Меркель добігає кінця

Соратники канцлера допускають, що вона піде у відставку до кінця терміну.

1703561



Міграційна криза, що охопила європейські країни, стала передвісником заходу “ери” канцлера Німеччини Ангели Меркель, пише оглядач газети Financial Times Гідеон Рахман. Ще недавно канцлер ФРН Ангела Меркель мала всі підстави вважатися одним з найбільш успішних політиків світу – канцлеру вдалося стати головною політичною фігурою всього Старого світу, не кажучи вже про Німеччину, де було здобуто три перемоги поспіль на виборах, зауважує аналітик.

Зараз, коли країна, ймовірно, прийме більш як мільйон біженців тільки цьогоріч, раніше надзвичайно високі рейтинги Меркель починають падати – наростає тривога німецької громадськості, вищий і градус критики канцлера з боку її однопартійців.

“Дехто з її близьких політичних соратників визнає, що Меркель може залишити посаду канцлера до наступних виборів у 2017 році. Ідея четвертої поспіль адміністрації Меркель, широко обговорювана ще кілька місяців тому, зараз здається неймовірною”, – пише Рахман.

На його думку, уряд Меркель випустив ситуацію з біженцями з-під контролю. На публіці німецькі чиновники підхоплювали девіз канцлера – “ми зможемо зробити це”, але за зовнішнім ентузіазмом ховалася паніка, і на те були свої причини – зростали витрати, зі свистом падав рівень соціального обслуговування, рейтинги самої Меркель і на цьому тлі на перший план вийшли крайні праві сили.

Меркель приїхала до Туреччини обговорювати міграційну кризу

Це помітив і німецький журнал Der Spiegel: “Німеччина зараз – це місце, де люди не скуті у вираженні своєї ненависті та ксенофобії”. Німецька громадськість вже не приймає аргументи на користь прийняття біженців з Близького Сходу, навпаки – набирають сили голоси тих, хто вважає, що “перебіжчиків” буде занадто багато – тільки за день близько десять тисяч осіб прямують в Німеччину, тоді як, наприклад, Великобританія погодилася прийняти 20 тисяч сирійських біженців, але за чотири роки.

Читайте також:  Меркель може отримати Нобелівську премію миру

“Деякі виборці дійшли висновку що “матуся” (Меркель, – ред.) збожеволіла, тримаючи кордони Німеччини відкритими для знедолених всієї Землі”, – пише оглядач FT.

Швидко цю проблему можна було б вирішити так, як це зробили в Угорщині – побудувати огорожі на кордоні, додає Гідеон Рахман. До цього Меркель закликають німецькі консерватори, але малоймовірно, що канцлер піде на такі заходи – вона чудово розуміє, що це рішення суперечить найважливішому для Євросоюзу принципу свободи переміщення людей.

Більше того, зведення стін скерує потік біженців на Балкани, що дестабілізує обстановку в регіоні.

“Як би там не було, якщо потік біженців, які прямують до Німеччини, ще якийсь час протримається на своєму нинішньому рівні, і якщо Меркель продовжить наполягати на відкритості кордонів, то тиск на канцлера і вимоги її відставки будуть наростати”, – вважає аналітик.

Ті десять років після того, як Меркель вперше прийшла до влади в 2005 році, з року 2015 здаються благословенним періодом для Німеччини – країна процвітала, її поважали на міжнародній арені при тому, що всі світові проблеми вдавалося тримати на дистанції, зауважує Рахман. Зараз ця “золота епоха” добігає кінця, резюмує він.

Як повідомляв Кореспондент.net, нещодавно Меркель заявила, що не поміняла свою позицію в питанні біженців. За її словами, ті мігранти, які прибули в Європу в рамках Женевської конвенції про біженців, можуть залишатися, оскільки вони утікають від війни і терору. Вона також наголосила на необхідності інтеграції біженців.
За матеріалами: РИА Новости

Шукайте деталі в групі Facebook