facebook

Особливості національної пропаганди Кремля. Останній (!) сезон

Секретні маніпуляції зі свідомістю людей за допомогою підконтрольних ЗМІ не тільки допомагають Путлеру тривалий час перебувати “на троні”, але й впливати на думку багатьох людей в різних країнах Європи та світу.


Крім України, яка впродовж значного періоду “оброблялася” безглуздими ідеямируSSкава міра”, подібному впливу піддавалася також і Чехія: екс-президент Клаус і нинішній очільник Земан є, в певній мірі, проросійськими, що викликає обурення в значної частини населення.

На минулому тижні кремлівськими ЗМІ активно поширювалася на перший погляд незначна подія: перекинулася вантажівка з “водкай”. Факт, звичайно, може для когось і цікавий, але для чого робити з нього сенсацію?

Про особливості кремлівської пропаганди йдеться в публікації чеського порталу Reflex“:

“Все це чудово вписується в традиційний образ Росії, проте не так очевидно, як можна було б очікувати. Село Мале Перекопне розташоване на Волзі приблизно в тисячі кілометрів від Москви. У ньому шість сотень жителів. Минулого тижня там перекинулася вантажівка, яка везла близько 20000 пляшок горілки. Водій втік, а місцеві жителі стали “рятувати” вантаж. «Автомобілю загрожувало загоряння», – виправдовував їх дії староста.

На місце аварії приїхали поліцейські, але «відправлені на місце криміналісти, незважаючи на невідкладні справи, в своє управління в прилеглому Саратові поки так і не повернулися». Російські журналісти припускають, що жителям довколишніх районів вистачить вантажу до Різдва.

Ця новина (звичайно, правдива, нехай і трохи прикрашена) повністю вписується в жанр російських байок, в яких, всупереч прогресу і завоювань цивілізації, в головній ролі виступають відсталі російські мужики. Місцеві ЗМІ завжди, що дивно, із задоволенням поширювали такі історії.

Схожа на неї й історія про корову, яка впала з неба: теж правдива, але в скоригованому варіанті використана у фільмі «Особливості національного полювання».

Читайте також:  "Автономію для Закарпаття": Земан захотів розібратися із Зеленським

Крім цього в російській традиції є байки, які ті ж ЗМІ поширюють про правителя російської землі. Це історії абсолютно протилежного роду. Якщо мужики зображуються як дрімучі дурні, саме існування яких обґрунтовує недемократичні форми правління, то правитель-цар виступає в подібних роздутих історіях як “надлюдина”. Путлер є безсумнівним прикладом подібного обожнювання і ідеалізації. Він дістає з моря амфори, на дельтаплані очолює косяк журавлів, ловить тигрів і пліч-о-пліч з олімпійськими призерами забиває голи.

Але не тільки м’язи визначають справжню “надлюдину”. Тому Путлер проводить політологічні “конференції” на зразок тієї, яка недавно відбулася в Сочі. І на них, як і під час лову, йому потрібні статисти. Цю роллю ось вже вкотре з готовністю виконує колишній чеський президент Вацлав Клаус. Путін висловився про трагедію, якою став розпад імперського Радянського Союзу, в Клаус – про гомосексуалізм і слабкість Європи.

Ту ж роль у традиційному російському театрі з мужиками і правителями виконує, до речі, і нинішній президент Земан: його використовують навіть більш багатогранно. Якщо від нього вимагатимуть, він зіграє і непідробного мужика”.

Джерело – http://www.reflex.cz/clanek/komentare/67098/co-maji-zeman-a-klaus-spolecneho-s-opilymi-ruskymi-muziky.html

Шукайте деталі в групі Facebook