facebook

Дві голови для міста

Нове виборче законодавство дозволяє іванофранківцям пильніше придивитися до кандидатів на посаду міського голови, ніж раніше.

foto


Цьогоріч уперше в історії мера Івано-Франківська обирають у другому турі. Є ще понад два тижні, щоб добре поміркувати і ретельно зважити, за кого з двох переможців першого туру віддати свій голос 15 листопада: за колишнього народного депутата від “Свободи” Руслана Марцінківа чи за народного депутата від Блоку Петра Порошенка “Солідарність” Ігоря Насалика.

 

 

Багатий вибір

 

На цьогорічних виборах Івано-Франківськ мав з кого обирати собі голову. Хоча цього разу й не було так багато кандидатів, як минулого – 11 проти майже 20-ти, та й яскраво виражені лідери сформувалися одразу. Тим більше, що три з них активно працювали на окрузі впродовж останніх кількох років.

У першу чергу, це був чинний міський голова Віктор Анушкевичус. Виглядало, що у свою перемогу він не вірить, бо навіть не пробував себе піарити. Напевно, прогнозував, що в другий тур потрапить Олександр Шевченко, а виграти у нього чинний мер не мав шансів…

Крім мера, яскравими кандидатами були “свободівець” Руслан Марцінків та згаданий вже народний депутат Олександр Шевченко. Вони обидва очолили партійні списки своїх політсил. Марцінків – “свободівський”, а Шевченко – “УКРОПу”.

Наразі аналітики закидають Шевченкові те, що він “підтягнув” своїм іменем нову партію, дозволивши їй пройти у міську раду, але “втопив” себе. Адже досить часто через “не тих” людей на округах люди відвертаються і від лідера.

Представник від “Солідарності” Ігор Насалик увірвався на виборчі перегони в останню мить. І мав на виборчу кампанію рівно три тижні. Втім, цього йому вистачило, щоб не тільки потрапити у другий тур, а й значно випередити свого найближчого опонента.

Також за мерське крісло боролися Ірина Кулинич від “Самопомочі”, Любомир Слободян від “Батьківщини”, Андрій Корнієко від “Народного контролю” та Володимир Чорноус від “Громадянської позиції”. А найменш помітною для франківців у цій боротьбі виявилася участь Ігоря Двояка, який балотувався від Радикальної партії Олега Ляшка.

Читайте також:  Кабмін змінив межі трьох міст України

Були у списку і два самовисуванці, які працювали не так на себе, як проти конкретних кандидатів. Михайло Вінтоняк опонував “Свободі” та Руслану Марцінківу, а Ярослав Свелеба – Олександрові Шевченку, підтримуючи своєю кампанією Ігоря Насалика.

 

 

Всі на одного і один на всіх

 

Оскільки Ігор Насалик за натурою гравець, то, в першу чергу, він оцінив противників. І вибравши з них найсильнішого, почав працювати проти нього. Щоб послабити Олександра Шевченка, Насалику треба було налаштувати проти нього решту сильних опонентів. Так, першим його союзником став чинний міський голова Віктор Анушкевичус, який під час усієї виборчої кампанії не сказав жодного кривого слова проти Насалика. І навіть більше: усілякими способами засвідчував йому підтримку.

За джерелами “Галицького кореспондента”, Анушкевичус робив це не просто так – Насалик пообіцяв пролобіювати для нього посаду в столиці. Звісно ж, не йти тепер, після необрання, Віктору Андрюсовичу на пенсію. Навіть попри те, що деякі франківці йому цього бажають у 52 роки.

Другим союзником Насалика став Володимир Чорноус. Через істотний вплив на Чорноуса народного депутата Юрія Солов’я кандидату довелося не тільки підтримувати кандидатуру Насалика своєю кампанією, а й “знятися” на його користь. Про своє зняття він оголосив минулого тижня в прямому ефірі на телеканалі “РАІ” під час дебатів з Олександром Шевченком. Опонент не розгубився і запевнив: попри те, що всі об’єднуються супроти нього, він все одно переможе.

У передвиборчу п’ятницю в Івано-Франківську на ОТБ “Галичина” франківці дивилися дебати між лідерами виборчих перегонів. Слід зауважити, що ініціатором дебатів був Насалик. Саме він особисто запросив опонентів, визначив, яким буде телебачення і формат дійства. Саме він вирішив, що на дебатах разом з ним мають бути присутні Руслан Марцінків, Віктор Анушкевичус та Олександр Шевченко. А “родзинкою” цих дебатів стало те, що імена експертів погоджували у штабах чотирьох кандидатів…

Читайте також:  Путін оскаженів через блискавичну відповідь Зеленського: “сподівався, що буде готовий до…”

Як наслідок, образилася єдина жінка, яка змагалася за мерське крісло поряд з десятьма чоловіками. «Сьогодні на новинних сайтах прочитала про дебати, які планують провести на ОТБ «Галичина». Дізналася, що мужчини злякалися моєї участі в прямому ефірі. Спочатку порушили закон, побоялися висунути жінок до міської ради, а тепер бояться іти зі мною на прямий ефір. А шкода!.. Значить, все ми робимо правильно! Будьте собою, обирайте свідомо!» – написала на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» Ірина Кулинич.

Але чоловіки на це не відреагували. У кожного з них, очевидно, не було часу звертати увагу на такт. Адже перед ними були важкі дебати з основними противниками. Хоча, краще сказати, з основним противником. Об’єднавшись між собою, Насалик, Анушкевичус і Марцінків пішли на дебати не так, щоб показати себе, як щоб “розмазати” Шевченка. Кожен з них наготував до нього гострих запитань, але Олександр Леонідович, напевно, про це дізнався і на дебати не прийшов. Натомість він прислав свого представника, щоб той зачитав заяву.

Втім, опоненти не дозволили йому цього зробити. Будь-які намагання представника Шевченка зачитати звернення наштовхувалися на агресію з боку інших трьох кандидатів у мери. І як не намагалися ведучі переконати, що треба дати йому слово, – не допомогло. “Якщо заяву зачитають, то ми встанемо і вийдемо”, – пригрозив Анушкевичус. І таки домігся свого. Заяву дозволили зачитати тільки після закінчення дебатів.

«Буквально дві години тому відомий в Івано-Франківську громадський діяч, лідер Студентського майдану Максим Кицюк виклав в соціальній мережі аудіоматеріал, де представник провладного кандидата Ігоря Насалика намагається підкупити місцевого політолога Віталія Світлика. Представник Ігоря Насалика недвозначно натякає, що якщо представник руху “ЧЕСНО” буде співпрацювати з ними та висвітлювати аналітику “з ухилом на сторону Ігоря Насалика”, то отримає за це матеріальну винагороду. Вкотре переконуюся, що теперішня влада є не кращою, а можливо, значно гіршою, ніж режим Януковича. Саме такі дії влади призводять до того, що люди зневірюються у можливості змін та чесних політиків. Я не хочу та не маю морального права брати участь у цьому підготовленому фарсі», – пояснив свою неучасть Шевченко.

Читайте також:  Українець розповів, які найпопулярніші міста для життя у Польщі

Хоча насправді виглядало, що він просто шукав привід, аби не йти на дебати, які прогнозовано принесли б йому одні мінуси…

 

 

Сюрприз, іще сюрприз

 

Напевне, сам того не сподіваючись, Руслан Марцінків пробився у другий тур. Точніше, він сподівався потрапити до другого туру, але з Шевченком. Але потрапив із Насаликом, і обіграти Насалика йому навряд чи вдасться. Єдине, на що він може розраховувати, це на те, що 15 листопада (у день голосування) буде погана погода і багато виборців просто проігнорують вибори. До того ж, аналітики прогнозують ще меншу явку під час другого туру, тож може бути всяке. Натомість стійкий “свободівський” електорат негоди не злякається, і ані дощ, ані сніг не завадить їм поставити потрібні Марцінківу “галочки”.

Ну, і нарешті: чому виборці проголосувала за Ігоря Насалика? Напевне, тому, що повірили його обіцянкам, які більше схожі на казки. Безкоштовна медицина, повернення професійного футболу і навіть заборона будь-якого будівництва в центрі Івано-Франківська. Надзвичайно цікаво, як він планує виконувати ці обіцянки. Особливо останню, якщо врахувати, що разом з ним до міської ради пройшли кілька неостанніх в місті забудовників.

Отже, франківці мають ще понад два тижні, щоби визначитися.

 

Тетяна СОБОЛИК

Шукайте деталі в групі Facebook