facebook

Новітні технології дозволять Україні стати експортером нафти й газу

Україна може стати експортером нафти й газу, каже американський бізнесмен українського походження Альфред Рот в інтерв’ю.

657468_1_w_300



— Потенціал власного виробництва в Україні — величезний. У 1970-х в країні видобували до 80 мільярдів кубометрів газу. Зараз обсяги — вчетверо менші, — говорить Рот. — Свердловини законсервували за радянських часів. Хоча вони ще були діє­здатні. Потрібні сучасні технології, щоб оживити їх. Бо десятки років діяла корупційна схема, що гальмувала розвиток галузі. Один постачальник — Росія, один замовник -Україна, а між ними — посередник. Він розподіляв гроші серед зацікавлених осіб.

Зараз відбувається сприятливий виток розвитку країни: коли спад має змінитися підйомом, — ­продовжує бізнесмен. — З’являється більше людей, зацікавлених у русі вперед. І ніхто в світі так гостро не відчуває потреби у видобутку власних енергоресурсів, як Україна. Тому хочемо розвинути в країні виробництво і застосування принципово нового матеріалу — електричних пропелентів. Ці технології використовуються як допоміжні для видобутку сланцевого газу. Друга частина проекту — впровадження вторинної стимуляції видобутку нафти й газу з існуючих свердловин. Коли тверде паливо занурюється у свердловину і підпалюється за допомогою електрики. Залежно від сили струму, в процесі горіння викидається більше або менше газу, регулюється його тиск. Газ створює тріщини в породі — стимулює приплив нафти або природного газу.

Нові технології підприємець хоче впроваджувати у Львівській та Івано-Франківській областях. Там зосереджені найбільші запаси нафти й газу.

— Не менш перспективні родовища — на Полтавщині, яку називають українським Техасом, — каже Альфред Рот. — За найкращого сценарію, під час експерименту газ із першої свердловини отримаємо вже наступного року. Впевнений, ця технологія дозволить значно збільшити обсяги видобутку нафти й газу в Україні. Країна зможе не лише забезпечити власні потреби, а й стати експортером енергоресурсів.

Читайте також:  Церковні війни: в прикарпатському селі парафіяни два тижні не пускають у храм священиків (фото + відео)

Шукайте деталі в групі Facebook