facebook

Вчені розповіли, що відбувається з людиною при відмові від хабара

Піддослідні брали участь в експерименті як три гравці: двох фірм і державного службовця.

1593098


Експерименти іспанських психологів з Університету Жауме I в Кастельон-де-ла-Плана показали, що людині важче відмовитися від хабара, тобто діяти проти сьогочасної вигоди, ніж піти на угоду з совістю і взяти гроші. Для цього вчені вивчили корупційне поводження з допомогою поліграфа.

“Всупереч поширеній думці найвища емоційна активність, яка спостерігається в процесі отримання хабара, пов’язана не з підсвідомим очікуванням покарання і не з порушенням етичних норм, а з рішенням діяти всупереч власним фінансовим інтересам”, – говорить один з дослідників Тарек Джебер-Лопес.

Піддослідні брали участь в експерименті як три гравці: двох фірм, що беруть участь у тендері, і державного службовця. Створена у випадковому порядку вибірка складалася з 93 осіб.

Компанії презентували рівень своїх товарів і послуг для виграшу державного тендеру. Після остаточного рішення перед компанією, яка програла, поставало питання: давати чи не давати хабар для того, щоб все-таки перемогти. Відповідно, і у представника держави виникали сумніви: брати чи не брати.

На другому етапі дослідження учасники мали додаткову опцію – переможена фірма могла ініціювати перевірки щодо інших учасників торгів.

У тому випадку, якщо факти корупції були виявлені, покаранням було повне позбавлення прибутку і розірвання договору. Якщо ж підозри не підтверджувалися, то дохід не отримувала компанія, що ініціювала перевірку.

Всупереч теорії про економічну раціональність індивідуумів, в більшій кількості випадків учасники вибирали соціально схвалювану поведінку, а не особисту економічну вигоду від хабара

Максимальний стрес вони відчували тоді, коли діяли проти власної сьогочасної вигоди і відмовлялися від дачі або отримання хабара.

Не змінило ситуацію і введення в експеримент покарання у вигляді експериментатора-“інспектора”.

Читайте також:  Апеляційний суд Києва відправив суддю-хабарника з Франківська під домашній арешт

“Ми помітили, що ця загроза надзвичайно ефективна в запобіганні хабара, – повідомляють автори, – хоча “інспекції” проводилися не так часто. Коротко кажучи, корупція може бути знижена самою загрозою покарання, а не реальною частотою його застосування”.

Джерело: Кореспондент

Шукайте деталі в групі Facebook