facebook

Литва першою в Європі буде отримувати газ із США

Перші поставки американського газу до Європи заплановані на лютий 2016 року.

1714396



Першою країною Європи, в яку постачатимуть американський газ, буде Литва. Постачання заплановані на лютий 2016 року, повідомляє Reuters з посиланням на два джерела в газовій сфері.

За словами одного зі співрозмовників агентства, переговори про перші постачання з США тривають, незважаючи на те що литовська Lietuvos Energija просить продавати американський газ за ціною нижче від російського.

Аналітики вважають, що поставки американського газу до Литви спричинять відповідьні ходи з боку Газпрому. За словами аналітика Societe Generale Тьєррі Бро, Росія “буде битися” за європейський ринок в ситуації, коли в 2017-2018 роках поставки будуть вестися з США, Австралії та Катару.

За словами Стефана О`Рурка з Wood Mackenzie, Газпром може відповісти зниженням цін для європейських споживачів або скороченням видобутку газу.

Угода між литовською компанією Litgas та американською Cheniere Energy була підписана в лютому 2015 року. Саме Cheniere Energy займається будівництвом першого за 40 років експортного терміналу СПГ в США.

Нагадаємо, раніше Саудівська Аравія – найбільший у світі виробник нафти – розпочала постачання сировини до Польщі, витісняючи Росію з її ринку ємністю близько 20 млн тонн на рік. У середу Росія назвала “жорсткою конкуренцією” вихід Саудівської Аравії на європейський ринок, який традиційно вважався основним споживачем російської нафти.

Читайте також:  Митники назвали дату: Польща заблокує пропуск авто на кордоні з Україною

Шукайте деталі в групі Facebook