facebook

Чи є українофобія в івано-франківській школі?

6JJ2AQcgH_8


Минулого тижня в соціальних мережах та місцевих інтернет-сайтах вибухнув черговий інформаційний скандал, який можна вважати продовженням інформаційної війни між Україною і Росією. Учні ЗШ №2 в Івано-Франківську влаштували «коридор ганьби» вчительці географії Наталії Боронило, яка висловлювала симпатії до Путіна, Сталіна та сепаратистів на Донбасі. Така поведінка вчительки обурила дітей, які спершу повісили на дверях кабінету географії плакат «Ні сепаратизму!», а через кілька днів організували «коридор ганьби», в якому брали участь до 50 школярів з 9-11-х класів.

Найімовірніше, акція протесту не вийшла б за межі школи, однак інформацію про переслідування вчительки розтиражували в соціальних мережах представники проросійського руху «Антівойна». Зокрема, вчителька німецької мови Ольга Гапяк звернула увагу на те, що пост у «Фейсбуці» з’явився о 9.20, тоді як сама акція відбулась о 10.15. Такі обставини дозволяють припустити, що інцидент у школі є провокацією і справді частиною інформаційної війни. «Не було конфлікту між вчителями, не було конфлікту між дітьми і вчителькою. Діти виявилися настільки свідомими, що не зірвали жодного уроку вчительки. А свою позицію висловили після того, як у неї закінчився урок», — зазначив газеті “Галичина” директор ЗШ №2 Володимир Засідко.

І все ж, як відомо, диму без вогню не буває. Директор школи характеризує Наталію Боронило як хорошого вчителя та спеціаліста, який вміє доносити знання, зацікавити дітей своїм предметом. Вчителька географії переїхала до Івано-Франківська шість років тому з Дніпропетровщини. Перші тривожні сигнали про її симпатії почали надходити близько року тому після загострення відносин між Україною та Росією. За твердженням учнів, вчителька почала відходити від теми уроків і торкалася політичних питань. Зокрема, вона позитивно висловлювалась про Путіна та Сталіна, а також виправдовувала російську анексію Криму. Діти інформували керівництво школи про ці обставини, проте директор поставився до цього ліберально.

Читайте також:  У Генштабі назвали провокацією інформацію про наступ ЗСУ на Донбасі

«Треба було реагувати більш жорстко. Але вона дуже добрий фахівець, і я покладався на її здоровий глузд, вважав, що висловлювання не призведуть до конфлікту», — сказав В. Засідко. Питання порушували і вчителі школи, щоправда, в тісному вчительському колективі. Після чого Наталія Боронило перестала бувати в учительській і заходила туди лише по журнали. «В учительській Наталія Григорівна ніколи на обговорювала політичні питання і не викладала нам свою позицію. Ми були здивовані, коли почули від дітей, що Крим не український і що українці взагалі не мають причетності до Криму. Що «геніальний Сталін» свого часу врятував Крим», — повідомив вчитель історії та правознавства Ярослав Розпопа.

Наталія Боронило після учнівського «коридору ганьби» зчинила скандал, заявляючи, що її переслідують за «антивоєнні» переконання, й викликала «швидку». Очевидці кажуть, що лікарі «швидкої» виміряли жінці тиск і запевнили, що з нею все гаразд. Наразі Наталія Боронило — на лікарняному. Після інциденту вона написала скаргу в міське управління освіти. Дирекція навчального закладу своєю чергою подала в управління освіти заяву з проханням створити комісію й об’єктивно розібратися в ситуації, що склалася в школі.

Після скандалу навколо її відео, поширеному в інтернеті, де Наталія Боронило заявила, що «є люди, а є нелюди», вчителька прокоментувала ситуацію і телевізійникам провідних каналів. Мовляв, жодних сепаратистських висловлювань вона не робила. «Я на стороні українських молодих людей, дітей фактично. Саме тому, що підтримую і турбуюся, на кожному кроці готова сказати: мир і тільки мир», — заявила Наталія Боронило.

Такі ситуації не поодинокі. Зокрема, студенти географічного факультету Львівського національного університету оголосили бойкот викладачці Ользі Загульській, яка у своєму блозі та на сторінці у «Фейсбуці» відкрито підтримує сепаратистів, що воюють на Донбасі. Як і у випадку з івано-франківською вчителькою, ця ситуація викликала неоднозначні висловлювання серед львівської інтелігенції. Чи існує межа свободи слова у воюючій країні і де саме вона пролягає? На жаль, ці історії показують, що у держави немає алгоритмів, які б дозволяли швидко й адекватно реагувати на такі загрози. Якщо у випадку з львівською викладачкою СБУ провела перевірку і не виявила злочинів у її дописах, то жодних заяв про якісь слідчі дії стосовно івано-франківської вчительки від правоохоронних органів ми не почули.

Читайте також:  Росія готує провокацію з хімічною зброєю, аби звинуватити у цьому Київ: які міста під загрозою

Виходить, що єдиним бар’єром перед поширенням сепаратистських ідей у школі стала позиція школярів, за яку вони ще й можуть поплатитися. Ні дирекція школи, ні керівники управління освіти міста, ні правоохоронці вчасно помітити загрозу не спромоглися. А Наталія Боронило після управлінської перевірки може знову повернутися до школи й далі «сіяти розумне, добре і вічне».

джерело paralleli.if.ua

Шукайте деталі в групі Facebook