facebook

На Донбасі махновщина: свої стріляють своїх

Двоє жителів Казахстану, які воювали в лавах терористів на Донбасі, арештовані ще на початку року, однак їхня доля невідома до цього часу.

Як повідомляли “Костанайські новини”, обидва чоловіки за постановою суду були поміщені в ізолятор тимчасового утримання. Це перші такі арешти в Костанайській області, і арештантам є над чим замислитися: в Астані вже засудили до п’яти років колонії суворого режиму громадянина Казахстану Євгена Вдовенко за участь в іноземних збройних конфліктах.

В інтересах слідства не називаються їхні імена – тільки клички “Ніндзя” і “Тьоркін”. Але виданню стали відомі деякі подробиці. Перший – безробітний, другий – працівник приватної компанії. Обидва воювали на боці “ополченців” на південному сході України.

Історії того, як потрапили в “ополчення”, у них схожі: у цій справі, і це загальновідомо, перший помічник – соціальні мережі. «Ніндзя» сам вибрав такий позивний після того, як пройшов місячний курс молодого бійця.

«Тьоркіна» теж вчили, як треба стріляти. Раніше зброї в руках обидва не тримали. Більш того, «Тьоркіну» це навіть протипоказано. Як нам стало відомо, він перебуває на обліку в психіатричному диспансері. Може, будучи дітьми, не награлися у “войнушку”? Втім, що це не гра, обидва швидко зрозуміли



, коли опинилися під артилерійськими обстрілами на південному сході України, побачили кров, поранених, ховалися від снарядів в окопах і колекторах.

Це витяг з інтерв’ю, яке костанаєць, який попросив не називати його імені, дав кореспонденту «КН» ще восени минулого року. В Україні він відомий як бойовик з позивним «Китаєць»:

– Чим займався підрозділ, в якому ви воювали?

– Наш підрозділ – луганський батальйон «Привид» – займався охороною місцевого аеропорту. Коли йшли бої за нього, ми якраз в них брали участь. Насправді там діється чорт знає що, повна плутанина, бардак.

Читайте також:  “Ми вимагаємо скасувати вирок кіборгу” – іспанська діаспора написала лист Порошенкові (фото)

– Я розумію, що в умовах сучасного бою не завжди видно, застрелив ти супротивника з автомата чи ні. Вам доводилося бачити, що саме ви вбили солдата?

Мені доводилося вбивати.

Коментарі до такої відповіді, по всій видимості, зайві.

В Астані суд над Вдовенко завершений. Згідно з обвинувальним вироком, він брав участь у боях на сході України, застосовував зброю, охороняв блокпости, патрулював Луганськ і виконував інші доручення.

Що рухало «Ніндзю» і «Тьоркіна»? Відповідь, можливо, почуємо, коли почнеться суд над ними. Але, швидше за все, це елементарна безглуздість. Може, бажання заробити? Теж цікаве питання.

Столичний суд засудив Євгена Вдовенко до п’яти років колонії суворого режиму за участь в іноземних збройних конфліктах. З цієї ж кримінальною статтею пред’явлено звинувачення «Ніндзі» і «Тьоркіну». Санкція статті передбачає до семи років позбавлення волі. Це закон!

Через соціальні мережі він прислав редактору «КН» наступне дуже красномовне повідомлення: «Я поїхав з Донбасу. Там зараз зовсім махновщина. Свої стріляють своїх. Людей знищують сотнями. Ледве виніс ноги…».

Джерело – http://kstnews.kz/newspaper/117?node=20063

Шукайте деталі в групі Facebook