facebook

Віктор Анушкевичус: Вчорашня мета деяких депутатів на сесії була – осідлати фінансові потоки, тобто повністю узурпувати владу

1 грудня в Івано-Франківську відбулась перша сесія міської ради сьомого демократичного скликання. Вийшла вона дещо скандальною, адже на думку багатьох те, що вчора депутати проголосували за заступників міського голови, виконком та склад депутатських комісій – є незаконним.

dsc_1877_4cb4a



У рубриці “Відлуння сесії” – ексклюзивні коментарі депутатів та аналітиків.

Враженнями від проведеної першої сесії міської ради з кореспондентом Фіртки поділився екс-міський голова Івано-Франківська, депутат міської ради Віктор Анушкевичус.

Щоправда, враження негативні, адже на його думку відбулися три суттєві порушення.

«По-перше порушена традиція, а традиція, що перша сесія вона завжди урочиста була започаткована ще не мною, а моїми попередниками. Тобто приводили до присяги новообраних депутатів, новообраного міського голову, обирали секретаря і на цьому ставили крапку. Така була перша сесія завжди і я цій традиції також не зраджував.

Друге, неприємно, що новообраний міський голова і всі новообрані депутати складали присягу і в ній чітко було сказано, що вони зобов’язуються не порушувати Конституцію і Закони України. А вчора відбулися порушення трьох регламентів. Тому що все таки з сьогоднішнього складу міської ради 50% новообраних депутатів обрано вперше. І фактично цю урочисту сесію було перетворено на робочу, з порушенням регламенту, тому що порядок денний мав бути доведений до відома депутатів згідно чинного регламенту, а він є чинним, поки не буде затверджена нова редакція регламенту. Порядок денний мав бути за 10 днів до проведення сесії. А проекти рішень – не пізніше ніж за 7 днів, а не напередодні, буквально за 5 хвилин до сесії.

Тому це два такі грубі порушення регламенту і третє – коли голосувалися комісії, то власне в діючому регламенті чітко зафіксований перелік комісій. А комісії були зовсім інші і це також суперечило регламенту.

Читайте також:  Тaким poзлючeним йoгo щe нiхтo нe бaчив: Ось тeпeр Зeлeнcький пoчaв дiятu дійсно пo жорсткoмy

Чому це так швидко робилось і з порушеннями, незважаючи на те, що буквально годину тому присягали на вірність народу України і не порушувати Закон? Робилося це з однією метою: швиденько сформувати виконком, і щоб у ньому було абсолютна більшість «Свободи» і її прихильників.

І також ключове питання – це бюджетна комісія, тому що все таки відбулась бюджетна децентралізація, і місто отримає серйозний фінансовий ресурс, воно вже в цьому році його отримало. Безумовно вчорашня мета на сесії була – осідлати фінансові потоки, тобто повністю узурпувати владу. Тому неприємний осад. Я таке не робив», – відмітив Анушкевичус.

Також колишній очільник Івано-Франківська оцінив склад комісій:

«Склад комісій з восьми п’ять «свободівців» – будуть робити що хотітимуть. Ще один негатив що будівельна комісія складається з за будівельників. І що очікувати? Не знаю. Напевне якісь скандали будуть».

Все ж лідер міського осередку партії «УНП» очікує подальшої плідної роботи міської ради.

«Я все-таки сподіваюсь, що ті, хто в якійсь мірі навіть не зорієнтувався, в тому числі і «БПП», поступово будуть набувати досвіду і все таки будуть працювати на благо громади, а не на благо вузькопартійних інтересів і ситуативно створеної вчорашньої більшості», – резюмував Анушкевичус.

Шукайте деталі в групі Facebook