facebook

Фізичні навантаження допомагають поліпшити зір

Пластичність мозку зростає під час фізичного навантаження.

1724877


Вчені з’ясували, що фізичні навантаження допомагають підвищити пластичність нейронів головного мозку, а отже, поліпшити когнітивні здібності людини. Відповідна стаття опублікована в журналі Current Biology.

Здатність навчатися, пам’ять і швидкість регенерації головного мозку залежать від того, наскільки нейрони можуть змінюватися під впливом зовнішніх умов. Така здатність нейронів називається пластичністю. Кора головного мозку найбільш пластична у дітей. Вважається, що з віком пластичність зменшується. Цей ефект особливо помітний у сенсорних зонах кори головного мозку.

У своїй праці вчені досліджували залишкову пластичність зорової кори мозку дорослих людей за допомогою тесту бінокулярного балансу. Здебільшого обидва наших ока працюють разом. Коли людина закриває одне око на короткий час, це око стає “сильнішим”, оскільки зорова кора намагається компенсувати відсутність сигналу. Вимірювання величини дисбалансу, що виникає між очима, дає змогу оцінити пластичність зорової кори.

У дослідженні брали участь 20 дорослих, які проходили тест двічі. У першому випадку люди дивилися фільм з одним закритим оком, сидячи в кріслі. У другому випадку під час перегляду вони періодично виконували вправи на велотренажері.

Аналіз результатів тесту показав, що пластичність мозку зростає під час фізичного навантаження. Для більш детального розуміння процесів, що відповідають за підвищення пластичності нейронів, потрібні подальші дослідження. Автори праці вважають, що спостережуваний ефект може бути пов’язаний із зменшенням концентрації гамма-аміномасляної кислоти, яка є трансмітером нейронів.

Це відкриття може мати важливе значення для медицини – зокрема, воно дає надію на лікування пацієнтів, що страждають на амбліопію, відому також назвою “синдром ледачого ока”.

Читайте також:  Тернополянка втратила зір у 19 років і, попри це, стала вчителькою

Шукайте деталі в групі Facebook