facebook

Гаага не розслідує анексію Криму Росією

Ситуація з анексією Криму не досліджується Міжнародним кримінальним судом (МКС) окремо від інших подій, що відбуваються в Україні.

1726455


Міжнародний кримінальний суд в Гаазі (Нідерланди) не досліджує анексію Криму РФ за окремим провадженням. Про це в коментарі агентству УНІАН повідомив заступник генерального прокурора Віталій Касько.

“Ситуація з анексією Криму не досліджується Міжнародним кримінальним судом (МКС) окремо від інших подій, що відбуваються в Україні”, – сказав Касько.

Зокрема, заступник генпрокурора повідомив, що наразі “Офісом Прокурора МКС досліджуються обставини в рамках заяви Верховної Ради України від 4 лютого 2015 року №145-VIII” Про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій ДНР і ЛНР, які призвели до особливо тяжких наслідків і масового вбивства українських громадян”, переданої в суд 8 вересня міністром закордонних справ Павлом Клімкіним”.

Як пояснив Касько, разом з зазначеною заявою в Офіс Прокурора МКС передані зібрані Генпрокуратурою на виконання зазначеної постанови українського парламенту матеріали і доказова база, які містять, зокрема, відомості про злочини проти людяності і військові злочини, скоєні на сході України і в Криму, зокрема щодо обставин анексії півострова.

“Зараз Офісом Прокурора МКС проводиться процедура попереднього вивчення ситуації згідно з вказаною заявою Верховної Ради України і отриманими від української сторони матеріалами. Термін цієї процедури не обмежений часовими рамками”, – наголосив Касько.

Водночас він зазначив, що “Генеральною прокуратурою України наразі здійснюється підготовка додаткових матеріалів про скоєння злочинів проти людяності і військові злочини на території України з урахуванням вимог МКС”.

Говорячи про Римський статут МКС, Касько нагадав, що документ ще не ратифікований Україною, хоча ГПУ послідовно дотримується позиції про доцільність приєднання України до цього міжнародного акту.

Читайте також:  В Польщі арештували трьох українців, спійманих на нелегальному занятті

“Разом з тим, держава, яка не є стороною Римського статуту, може визнати юрисдикцію Суду на підставі пункту 3 статті 12 Статуту, шляхом направлення заяви секретарю Суду. На основі інформації, викладеної в цій заяві, Прокурор, відповідно до статті 15 Статуту, може здійснити вивчення обставин ситуації, яка викладена в зверненні, в контексті наявності ознак можливих злочинів, що підпадають під юрисдикцію Суду”, – зазначив Касько.



За його словами, саме цим правом скористалася Україна, і “тому обставини вчинення відповідних злочинів на її території зараз досліджуються Офісом прокурора МКС в рамках встановленої процедури”.

Раніше повідомлялося, що МКС остаточно відмовив у порушенні провадження стосовно злочинів під час Майдану. У Гаазі не побачили у злочинах на Майдані достатньої масштабності та системності.

Шукайте деталі в групі Facebook