facebook

Клімкін пояснив, чому місія ОБСЄ не може вести об’єктивний моніторинг в зоні АТО

Міністр закордонних справ Павло Клімкін визнав, що місія спостерігачів ОБСЄ не може проводити об’єктивного моніторингу в зоні АТО

im578x383-1


Про це голова українського дипломатичного відомства розповів в інтерв’ю російському виданню “Комерсант”.

Зокрема, Клімкін наголосив, що українська сторона не порушувала режиму припинення вогню, а змушена була вести вогонь у  відповідь.

“Заявляю вам з усією відповідальністю: ми відповідали виключно на випадки вогню з того боку. А з того боку були не тільки порушення, але і танкові атаки, наприклад в районі Широкиного, причому не один і не два рази. Це ніяк не схоже на припинення вогню, і, на жаль, нам довелося відповідати. Якщо на вас їдуть танки, то дуже важко залишатися байдужим. І це не сарказм, на жаль”, – відзначив дипломат.

Спостерігачі ОБСЄ часто скаржаться на обмеження свободи пересування українськими військовим та брак інформації про відведення озброєнь українською стороною. Клімкін пояснив це тим, що спостерігачі не працюють вночі.

“Справді, було пару (проблемних.- ред.) випадків – пізно ввечері або вночі. Справа в тому, що місія ОБСЄ, на жаль, не може в нічний час здійснювати свої функції. Вони вночі не працюють. Не фіксують нічні порушення режиму припинення вогню – хоча в цей час відбуваються головні обстріли – і не спостерігають за відведенням. Тому нам ввечері доводилося припиняти рух, а вранці його знову відновлювати. Ще був один випадок, коли колона з озброєннями йшла через військову частину. Але ці випадки були поодинокими. Ми їх повністю з ОБСЄ залагодили. І ОБСЄ до нас з цього приводу не має жодних претензій. Для мене це питання принципове: або ми один одному довіряємо і тим, хто з нами працює, або ні. Якщо ми цього не робимо, то це не процес припинення вогню, а фейк. Цього ми не повинні допустити”, – наголосив Клімкін.

Він також наголосив, що процес відведення важких озброєнь з лінії зіткнення українською стороною завершений. І це відбувалося під контролем ОБСЄ.

“За повідомленнями наших військових, цей процес завершено. Причому під контролем ОБСЄ”, – констатував глава українського дипломатичного відомства.

Він також наголосив, що попри заяви терористів про відведення озброєнь, ні ОБСЄ, ні українська сторона цього підтвердити не можуть.

“Вони (терористи – ред.) постійно не пускають співробітників місії ОБСЄ (на контрольовані ними території – ред.). У нас є маса найрізноманітніших даних, що вони ховають техніку в ангарах і на покинутих заводах. Ми неодноразово зверталися до ОБСЄ з проханням перевірити цю інформацію. Співробітників місії ОБСЄ туди або не пускають, або вони туди не можуть потрапити з міркувань безпеки”, – сказав Клімкін.

“Ми зверталися офіційно. Це ж не просто якісь чутки, вони зафіксовані”, – наголосив дипломат, відповідаючи на зауваження, що у звітах про це не йдеться.

“Спостерігачів не пускають в багато районів Донецька і Луганська. Взагалі, спочатку Донецьк, Луганськ і російська сторона наполягали на тому, щоб представники ОБСЄ просто приїжджали, фіксували факт відведення важких озброєнь – і все. Але ж ці озброєння можна сховати. Можна поміняти старе озброєння на нове. І це нове сховати. Тим більше це можна спокійно зробити вночі, коли ОБСЄ своєї місії не здійснює.

Ми в цілому вважаємо, що там занадто мало спостерігачів від ОБСЄ. Крім того, ми пропонували розмістити співробітників місії на постійній основі на ключових напрямках, де йде стрілянина з боку Донецька та Луганська. Але ОБСЄ цього теж не може зробити – з міркувань безпеки. У підсумку виходить, що мобільний патруль приїхав і поїхав, а як тільки він їде, відразу починається стрілянина”, – відзначив Клімкін.

Читайте також:  ОБСЄ зафіксувала ракетний комплекс "Стріла" біля Комсомольського на Донбасі

Він також наголосив, що місію ОБСЄ потрібно терміново підсилити, значно поліпшити її технічне оснащення.

“Але при цьому нам потрібен додатковий фактор стабілізації: або миротворці ООН, або місія ЄС. Мова не йде про заміну місії ОБСЄ або якесь відхилення від мінських домовленостей. Це потрібно для того, щоб стабілізувати ситуацію і забезпечити виконання мінських угод”, – наголосив дипломат.

джерело espreso.tv

Шукайте деталі в групі Facebook