facebook

Радбез ООН прийняв резолюцію щодо Сирії

Рада Безпеки ООН одноголосно прийняла резолюцію щодо врегулювання конфлікту в Сирії.

1729878



Рада Безпеки ООН у п’ятницю, 18 грудня, одноголосно ухвалила резолюцію на підтримку обумовлених на зустрічах у Відні принципів врегулювання конфлікту в Сирії, передає ТАСС.

Документ закликає генерального секретаря “якнайскоріше, орієнтовно на початку січня 2016 року”, зібрати сирійські сторони за столом переговорів, які будуть вестися на основі Женевського ком’юніке, а також рішень Міжнародної групи підтримки Сирії (МГПС).

У тексті висловлюється підтримка перемир’я в Сирії, яке має набути чинності, як тільки сторони конфлікту “розпочнуть перші кроки зі здійснення політичних перетворень”.

Резолюція висловлює підтримку політичному процесу, метою якого має бути створення перехідного уряду протягом шести місяців, а також проведення не пізніше, ніж через 18 місяців, “вільних і справедливих виборів” відповідно до нової конституції.Як наголосили в РБ ООН, до участі в них повинні бути допущені “всі сирійці, включаючи представників діаспори”.

У документі не згадується президент Башар Асад, питання про майбутнє якого залишається каменем спотикання. Замість цього в документі зауважується, що “сирійський народ визначить майбутнє” своєї країни.

Раніше в Нью-Йорку завершилася зустріч МГПС, в якій взяли участь глави зовнішньополітичних відомств 18 країн, зокрема глава МЗС РФ Сергій Лавров і держсекретар США Джон Керрі, а також генсек ООН Пан Гі Мун, його спецпосланець по Сирії Стаффан де Містура, представники ЛАД і ОІВ.

Засідання тривало близько 5 годин. На форумі узгоджувалися, зокрема, списки опозиції і терористів, а також обговорювався проект резолюції Радбезу ООН на підтримку віденського процесу.

За підсумками зустрічі Лавров наголосив, що Москва не підтримає в РБ ООН ідей про зміну режиму в Сирії.

Читайте також:  Прем'єр-міністр Туреччини: наміри раSSєї недобрі, вона підтримує злочинний режим!

Шукайте деталі в групі Facebook