facebook

Яценюк обіцяє відповісти Росії на закриття ЗВТ

Глава уряду зазначив, що Україна впорається з російськими санкціями.

1730384



Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Київ дасть Москві відповідь на закриття зони вільної торгівлі. Про це він сказав в ефірі “10 хвилин з прем’єр-міністром”.

“Ми стаємо частиною найбільшого ринку у світі – ринку Європейського союзу. Як і очікувалося, за наш європейський вибір Росія вводить торгові санкції проти українських товарів. Але і з цим ми впораємося і дамо відповідь Кремлю. Таку саму відповідь, яку ми дали після відмови Росії реструктурувати три мільярди доларів так званого російського боргу”, – зазначив Яценюк.

Уряд Україні 18 грудня ввів мораторій на виплату боргу Росії. Яценюк мотивував це тим, що Москва “відмовилася підписати угоду про реструктуризацію”. Рішення про введення мораторію фактично є оголошенням дефолту.

17 грудня президент Росії Володимир Путін вніс до Держдуми законопроект про припинення договору про ЗВТ з Україною. У відповідному указі глави держави йдеться, що рішення прийнято “у зв’язку з винятковими обставинами, що зачіпають інтереси й економічну безпеку”.

Президент України Петро Порошенко заявив, що закриття зони вільної торгівлі стало платою за свободу і незалежність.

Договір про ЗВТ між Києвом і Москвою передбачав безмитний режим торгівлі, лібералізацію умов обміну товарами, узгодження поставок. З 1 січня 2016 року Українавступає в зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

Читайте також:  Яценюк: Україна скоротила споживання газу на 25%

Шукайте деталі в групі Facebook