facebook

Прем’єром Молдови призначили найбагатшу людину країни

Статок Іона Стурзи оцінюється в 100 млн євро.

1731124



Президент Молдови Микола Тімофті призначив бізнесмена Іона Стурзу кандидатом на посаду прем’єр-міністра.

Згідно з президентським указом, який оприлюднений в понеділок ввечері прес-службою президента, Стурзу доручено в 15-денний термін подати на затвердження парламенту склад і програму діяльності уряду.

Іон Стурза вважається найбагатшим громадянином Молдови. Згідно з даними Forbes-500, статок Стурзи оцінюється майже в 100 млн євро.

Стурзу 55 років. Він народився 9 травня 1960 року в селі Пиржолтень Каларашського району, в центрі Молдови. Закінчив економічний факультет Державного університету Молдови. Після закінчення університету обіймав різні посади в галузі економічних і культурних відносин, за радянських часів працював у Асоціації дружби з іноземними державами (1985-1987). Після цього займався бізнесом. У 1998 році став депутатом парламенту, потім – віце-прем’єром, міністром економіки. З лютого по листопад 1999 року був прем’єр-міністром Молдови.

На парламентських виборах 2001 року очолював список кандидатів до парламенту від Демократичної партії. Партія набрала на виборах 5,02% і не змогла подолати 6-відсотковий бар’єр для проходження в парламент. Після цього пішов у бізнес, займався підприємництвом в Румунії та Австрії, брав участь в операції з продажу Казахстану румунської нафтової компанії “Ромпетрол”.

Уряд Молдови було відправлено у відставку 29 жовтня. Це трапилося через два тижні після того, як голова ЛДПМ, колишній прем’єр-міністр Влад Філат був заарештований за звинуваченням у корупції та зловживанні службовим становищем.

Відставка уряду привела до розвалу правлячого в Молдові Альянсу за європейську інтеграцію – 3, в яку входили ліберал-демократи, демократи і ліберали. Протягом майже двох місяців трьом партіям не вдалося домовитися про формування нової парламентської більшості і затвердження уряду.

Читайте також:  В Італії зник українець мати благає допомогти у пошуках сина(фото)

У понеділок вранці 14 з 21 депутата фракції опозиційної Партії комуністів Молдови заявили про вихід з фракції і створення в парламенті соціал-демократичної платформи “За Молдову!”. Нова платформа, на відміну від Партії комуністів, готова брати участь у формуванні нового уряду.

У випадку, якщо кандидатура Стурзи не набере більшості в 51 з 101 голосу, президент повинен повторно призначити кандидатуру на посаду прем’єр-міністра – того ж або іншого кандидата.

Згідно з Конституцією Молдови, “у разі неможливості формування уряду протягом трьох місяців з моменту відставки колишнього, президент після консультацій з парламентськими фракціями зобов’язаний розпустити парламент і призначити дострокові вибори”.

Також, Конституція передбачає, що “парламент може бути розпущений у разі, якщо він не висловив вотум довіри уряду в 45-денний термін після внесення пропозиції, і тільки після відхилення пропозиції не менше двох разів”. Крайній термін обрання уряду 29 січня 2016 року.

Шукайте деталі в групі Facebook