facebook

Росія готується до масштабної війни

Зростаючий військовий бюджет, великі військові навчання й інші фактори вказують на те, що РФ готується до війни, вважають експерти

1732733


Росія зміцнила свої військові сили і заявила про себе на світовій арені з переконливістю, небаченою з часів холодної війни, тим самим збільшуючи напруженість у відносинах із Заходом. Експерти вбачають у таких діях Москви можливу підготовку до масштабного збройного конфлікту. Про це пише в середу The New York Times у статті під заголовком “Росія переозброюється для нової ери”.

Щоб повернути свій вплив на міжнародній арені, Росія почала, зокрема, збільшувати кількість своїх баз в Арктиці і розширювати території старих, пише видання. Аналітики кажуть, що тут зусилля Москви частково блокуються зміною клімату, оскільки країна прагне використовувати і захищати морські торгові шляхи і нафтогазові ресурси в районах, що стали менш захищеними через плавлення льоду.

NYT звертає увагу на військовий бюджет РФ, який неухильно зростає. Москва помітно збільшила вливання в свій військовий бюджет, зокрема, виділивши на нього в 2015 році майже на $ 11 млрд більше порівняно з попереднім роком.

Зростаючий військовий бюджет РФ (фото: nytimes.com)

Влада називає це вимушеним кроком після багатьох років недофінансування з часу розпаду Радянського Союзу. Але пов’язані з українським конфліктом санкції, зниження цін на нафту та інші фінансові проблеми послабили російську економіку, й аналітики очікують, що військові витрати також сповільняться.

Росія запланувала мобілізацію більш як 100 тис. військовослужбовців, а також позапланові навчання з участю тисяч солдатів. “Ці дії є бойовою підготовкою військ, а також демонстрацією світу військової сили. Найчастіше в них беруть участь підрозділи, що керують ядерним арсеналом Росії, таким чином, звертаючи увагу на ядерні можливості країни. НАТО відреагувала на це шляхом збільшення своїх навчань”, – пише видання.

Читайте також:  Росія розуміє виключно мову сили: Дуда переконаний, що настав час відповісти солідарно

“Картина, яку передають російські офіційні джерела, свідчить про те, що вони готуються до масштабної міждержавної війни, – говорить Йохан Норберг зі шведського Агентства з досліджень в галузі оборони. – Тут ідеться не про миротворчі цілі або боротьбу з антиурядовими силами”.

Нагадаємо, раніше в грудні прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що Туреччина дала підстави для початку війни, атакувавши російський винищувач Су-24.

Шукайте деталі в групі Facebook