facebook

Екс-посли закликали дати Україні на $10 млрд більше

Уряд України повинен мати простір для маневру, вважають у США.

1735206



Три колишніх посли Сполучених Штатів в Україні Джон Гербст, Стівен Пайфер та Вільям Тейлор виступили із закликом до американського Конгресу та адміністрації США, а також Євросоюзу збільшити фінансову допомогу для України на $5-10 млрд. Про це вони заявили в спільній статті, що вийшла у вівторок у впливовому американському виданні The New York Times, повідомляє Укрінформ.

“У наступному році Україна може очікувати близько $3-4 млрд умовної підтримки з боку Сполучених Штатів та Європейського Союзу разом узятих. Ця сума є недостатньою”, – зазначили колишні дипломати.

Вони нагадали, що екс-міністр фінансів США Лоуренс Саммерс закликав європейців виконати обіцянки щодо підтримки реформ в Україні, збільшивши фінансування від $5 млрд до $10 млрд, назвавши це важливою “безпекою інвестицій”. “Він має рацію”, – зазначили експерти.

“Конгрес і адміністрація Обами повинна працювати разом, щоб забезпечити додаткові $2-5 млрд економічної підтримки. Водночас Вашингтон повинен прагнути переконати ЄС взяти на себе аналогічні зобов’язання, щоб досягти загальної суми в $10 млрд – оптимального обсягу підтримки, щоб уряд України мав простір для маневру”, – наголошується в публікації.

Якщо бюджети цього не дозволять зробити, то важливо, щоб США і ЄС знайшли принаймні $5 млрд, що є мінімальним порогом для забезпечення життєздатності незалежної України. “Це може підкріпити її початкові зусилля в проведенні реформ і допомогти витримати вперту кампанію економічних диверсій з боку Росії”, – вважають екс-посли.

Як раніше повідомлялося, уряд очікує в наступному році отримати загальний обсяг фінансування від західних партнерів у розмірі близько 10 мільярдів доларів. Про це на підсумковій прес-конференції сказав прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Читайте також:  Пошта впроваджує нові види послуг

Шукайте деталі в групі Facebook