facebook

Рейган готувався до зустрічі з Горбачовим за шпигунським романом

Президент США після переговорів подзвонив Маргарет Тетчер і порадив їй прочитати цей роман.

1735486



Американський президент Рональд Рейган в 1986 році скористався шпигунським романом “Червоний шторм піднімається” Тома Кленксі, щоб підготуватися до переговорів з Михайлом Горбачовим щодо ядерного роззброєння. Про це пише Bloomberg з посиланням на оприлюднені документи британського Національного архіву в Лондоні.

Згідно з архівами, Рейган після переговорів подзвонив Маргарет Тетчер і порадив їй цю книгу як роман, в якому “найкраще викрито СРСР”.

Рейган також розповідав британському прем’єру про те, що він “глибоко недовіряє радянським прагненням”.

“Росіяни нібито не прагнуть воювати. Насправді ж вони хочуть перемогти, жонглюючи загрозою ядерної війни”, – наводяться в документах словами американського президента.

Американський письменник Том Кленсі опублікував свій бестселер за два місяці до початку переговорів щодо ядерного роззброєння.

За сюжетом книги, перед Радянським Союзом постала нафтова криза і він вирішує захопити родовища в Перській затоці, розпочавши третю світову війну. Наприкінці роману СРСР зазнає поразки, у Москві відбувається державний переворот.

Зустріч Михайла Горбачова і Рональда Рейгана відбулася в Рейк’явіку в 1986 році. Договір за підсумками переговорів двох лідерів так і не був підписаний, але багато хто називає цю зустріч початком кінця холодної війни.

Раніше в США було оприлюднено список ймовірних цілей атомних бомбардувань у разі війни з СРСР і країнами-союзниками.

Читайте також:  Освітній омбудсмен визнав: вчителі під час карантину працюють посилено, потрібна доплата

Шукайте деталі в групі Facebook