facebook

Кам’яна лавина та Олімп. Нові фотографії Марса

Марс не такий вже і мертвий, як може здатися.

1735448


Відразу дві нові фотографії Марса були оприлюднені вченими 29 грудня.

Так, NASA опублікувало високоякісний знімок стін одного з марсіанських каньйонів, якою в зовсім недавньому минулому пройшла “лавина” з каменів і ґрунту.

Вивчення цього каньйону може пролити світло на минуле Марса, зазначають вчені.

Марс не такий вже і мертвий, як може здатися. На Червоній планеті є “живі” дюни, чиї піски повільно рухаються під дією сили вітру.

А в деяких регіонах Червоної планети періодично біжать “струмки” з дуже солоної води і лавини, що викликаються таненням сухого льоду, замороженої вуглекислоти.


Марс руйнує свій супутник Фобос

Крім того, індійський зонд Мангальян передав детальну фотографію найвищої гори Сонячної системи – вулкана Олімп на вулканічному плато Фарсіда біля екватора Марса.

Вулкан Олімп заввишки в 21,2 кілометра, розташований в західній півкулі Марса, до недавнього часу вважався безперечним “царем гір” в Сонячній системі – його найближчі земні конкуренти, Еверест і підводний вулкан Мауна-Кеа, нижчі за нього в 2-2,9 рази.

Раніше вчені з’ясували, що густа атмосфера Марса зникла через спалахи на Сонці, під час яких швидкість “втечі” марсіанського повітря в космос значно збільшується.

Читайте також:  Бездиханне тіло молодого українця знайшли у складському приміщенні у Польщі

Шукайте деталі в групі Facebook