facebook

Вчені пояснили вимирання гігантських людиноподібних мавп

На думку антропологів, їх погубили зміни клімату.

1738114



Антрополог Шеррі Нельсон дала пояснення вимиранню гігантопітеків – роду найкрупніших людиноподібних мавп. Свої доводи вона оприлюднила в статті, опублікованій в Quaternary International, доступної також на ресурсі ResearchGate.

Загальновизнано, що останки людиноподібних гігантів, виявлені на території сучасного Китаю, належали гігантопітекам – стародавнім родичам сучасної людини з масою тіла до 300 кілограмів.

Повідомляється, що вимерли ці гіганти ще 300 тисяч років тому.

Після тривалих досліджень Шеррі Нельсон взялася довести, що головною причиною вимирання гігантопітеків стали кліматичні зміни, до яких вони не пристосувалися.

Щоб прийти до такого висновку, вона звернулася до ізотропного складу зубної емалі мавп. З кінця 90-х відомо, що ізотропні відмінності, пов’язані з різноманітними дієтами тварин, відображаються на емалі під час формування зубів.

Нельсон довела, що стародавні гігантопітеки були вегетаріанцями. У той же час похолодання клімату, що почалося ще 2,6 млн років тому, спровокувало брак рослинної їжі. А оскільки через свої розміри гігантські людиноподібні мавпи не могли лазити по деревах, виживання в нових умовах стало для них неможливим.

Читайте також:  Як уникнути смерті від коронавірусу: вчені знайшли дієвий спосіб

Шукайте деталі в групі Facebook