facebook

Кремлівській “газовій” мафії незабаром кінець?

Активні дії ЄС щодо лібералізації і диверсифікації свого газового ринку дозволили стримати Путлера і допомогли Україні вирватися з-під контролю кремлівської “газової” мафії. Про це та інше розповідає Вloomberg.

Ще недавно росія могла підпорядкувати Україну своїй волі, погрожуючи припинити постачання газу. Тепер же росія пропонує знижки, але Україні це вже не цікаво, оскільки вона отримує газ у великій кількості з Європи. Ці зміни відображають зміну обстановки на європейському газовому ринку, які не обіцяють нічого хорошого російській газовій галузі – одного з найголовніших джерел доходів від експорту.

Нарешті українська влада вирішила покінчити із залежністю від росії, оскільки дві країни знаходяться в стані напівофіційної війни. Неодноразово погрози росії припинити постачання або підвищити ціни з настанням зими змушували уряди України йти на політичні поступки. У 2014 році у відповідь на погрози України почала добиватися «реверсних поставок» зі Словаччини.

Це був вдалий рік для експериментів. У 2014 році зима в Європі була теплою, і газу було в надлишку. У Словаччині газ був російський, який мафіозно-монопольна компанія «Газпром» качала по українському трубопроводу. «Газпром» спробував заборонити перепродаж газу, але його умови йшли врозріз із європейськими законами. У квітні 2015 року Єврокомісія назвала ці умови прикладом зловживання «Газпромом» своєю перевагою на газових ринках Східної та Центральної Європи. «Газпром» не зміг нічого зробити, щоб перешкодити своїм клієнтам поставляти газ на Україну.

Восени 2014 «Газпром» спробував скоротити поставки в Європу, щоб запобігти «реверсні поставки», але за оцінками українських фахівців це призвело до витрат у вигляді недоотриманих доходів на суму 5,5 мільярда доларів і ще 400 мільйонів доларів у вигляді знижок споживачам в якості компенсації за невиконання зобов’язань за контрактами. І в березні 2015 року поставки російського відновилися в повному обсязі.

Читайте також:  В Україні пенсіонерам, які працюють проведуть перерахунок пенсій

Європа диверсифікує свої джерела поставок газу в основному з тих же причин, що і Україна – з тим, щоб позбавити росію її енергетичної зброї і не допустити підвищення цін. У третьому кварталі 2015 року – за даними останнього з наявних доповідей Єврокомісії про стан газового ринку – імпорт російського газу в країни ЄС в порівнянні з попереднім роком скоротився на 18%. А обсяги поставок газу з Норвегії та Алжиру збільшилися відповідно на 26% і 35%.

Сумарний результат полягає в тому, що «Газпром» втратив значну частину своїх важелів впливу на Європу, а Україна може дозволити собі проявляти бойовитість. У неділю прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що його уряд не купуватиме російський газ по 212 доларів за кубометр, бо в Європі газ можна купувати по 200 доларів. У 2015 році Україна вдвічі збільшила імпорт газу з Європи, обсяг якого склав 10,3 мільярда кубічних метрів, і зараз вона закуповує в країнах ЄС на 50% газу більше, ніж у осії.

У результаті падіння цін на енергоносії росія вже не може, як раніше, використовувати свій статус «енергетичної супердержави», щоб впливати на своїх західних сусідів. Проте активні дії європейців щодо лібералізації і диверсифікації свого газового ринку з не меншим успіхом дозволили стримати Путлера і допомогли Україні вирватися з-під контролю кремлівської “газової” мафії.




Джерело – http://www.bloombergview.com/articles/2016-01-12/how-ukraine-weaned-itself-off-russian-gas

Шукайте деталі в групі Facebook