facebook

Українські забудовники прогнозують подорожчання житла в 2016 році

Пропозиція нового житла скоротиться, ціни в доларах на вторинному ринку будуть падати, вважають експерти.

1742556



Українські забудовники прогнозують підвищення цін не первинне житло в Україні, незважаючи на те, що ринок нерухомості наразі переживає глибоку кризу.

“Торік, щоб стимулювати попит, будівельні компанії скоротили свій прибуток до мінімуму. Але забудовники залежать від курсу валют, оскільки частина оздоблювальних матеріалів імпортується. І якщо гривня девальвує, то забудовники змушені підвищувати ціни на нерухомість”, – розповів керівник відділу продажів київського ЖК Park Stone Дмитро Шостя.

Аналогічну думку висловив президент Української державної будівельної корпорації Укрбуд Максим Микитась.

“Зростання цін на житло в нинішньому році, швидше за все, триватиме. Говорити, наскільки і якими темпами, поки рано, адже багато чого залежить від валютного курсу. Але в кожному разі ціни на будматеріали та енергоносії падати не будуть, швидше – зростати. Тому не впаде і ціна квадратного метра. Будівельники чудово розуміють всю складність нинішньої ситуації і продовжать залучати потенційного покупця різними знижками та акціями. Але і тут їхні можливості не безмежні, адже ніхто не стане працювати собі в збиток”, – розповів він.

Минулий 2015 рік оператори ринку нерухомості називають найгіршим за весь час незалежності України.

Так, у Києві та Київській області, за даними компанії SV Development, продажі квартир на первинному ринку впали в 2,2 рази, на вторинному – на 27%, в сегменті приватних будинків – в 1,5 рази.

“Кількість угод на ринку мінімальна. Практично у всіх сегментах (“економ”, “бізнес”, “еліт”, “де-люкс”) ситуація така: чим житло дорожче, тим менше купують. 80% угод припадає на нижній поріг сегмента” , – розповів директор з маркетингу компанії SV Development Сергій Костецький.

Читайте також:  Чиновницькі війни."СтопКор" викрив будівельні афери в Івано-Франківську (відео)

За оцінками аналітиків, зараз частка “економ-сегменту” (до 80 тисяч доларів за квартиру) становить 79%, “бізнес-класу” (від 80 до 150 тисяч) – 13%, “еліт” (від 150 до 300 тисяч) – 6%, а сегмента “де-люкс” (від 300 тисяч) за квартиру) – 2%.

Нагадаємо, в 2015 році забудовники підняли ціни на 31,3%, після чого в грудні середня вартість 1 кв. м житла на первинному зросла до 22,7 тисяч грн. Серед причин подорожчання називали нестабільний валютний курс, збільшення собівартості будівництва, низьку купівельну активність, проблеми з введенням в експлуатацію і т.д.

Учасники ринку вважають, що в поточному році основний попит піде на вторинний ринок нерухомості, оскільки таке житло дорожчає повільніше. За даними ІАП “Столична нерухомість”, в Києві в грудні 2015 року середня вартість виставлених на продаж на вторинному ринку квартир склала 34,9 тис. грн/кв. м. Це на 25,7% дорожче, ніж в 2014 році. Але в доларах ціни продовжують падати – за рік вони просіли на 15,5%. Більше того, оператори прогнозують чергове зниження цін на вторинне житло.

“Якщо в 2016 році угод на вторинному ринку стане менше, то ця нерухомість подешевшає ще на 10-15% до кінця року. Для будівельних компаній рік буде складним, оскільки істотного зростання попиту не відбудеться. Пропозиція на ринку нерухомості також скоротиться: не менше 30 % нових проектів будівельні компанії так і не почали, оскільки не можуть спрогнозувати ситуацію на ринку навіть на рік вперед”, – прогнозує Шостя.

У свою чергу, Максим Микитась вважає, що ціни на вторинному ринку невиправдано високі, що в перспективі призведе до їхнього зниження.

“На тлі вибору досить доступної первинки кількість угод на вторинному ринку може ще скоротитися. Відповідно, знизиться і ціна, але незначно – на 8-10%. Багато продавців, швидше за все, просто знімуть з продажу свої квартири в очікуванні кращих часів. Водночас будівельні компанії з обережністю починають нові проекти, приблизно третину з них відклали. Тому пропозиція на ринку нерухомості році в 2016 зменшиться”, – вважає глава Укрбуду.

Читайте також:  Шанхайський біржовий індекс упав більш ніж на 6% на відкритті торгів

Шукайте деталі в групі Facebook