facebook

Україна стабілізувалася як держава, анексований Крим перетворився на острів

2016 починається для України під знаком надії – з початку року Україна повністю асоційована з Євросоюзом, а «Глибока і всеосяжна угода про вільну торгівлю» (DCFTA) вступила в силу. Крім того, в середині нинішнього року для українців почне діяти безвізовий режим з Євросоюзом. Такий він – прогрес в рамках програми Євросоюзу під назвою «Східне партнерство», – йдеться в статті німецького порталу Die Welt.

В іншій ситуації знаходиться Крим, який після анексії з боку росії ніяк не може заспокоїтися. Зв’язки з континентальною України виявилися розірваними, і цей півострів, населення якого складає 2 млн чоловік, перетворився, по суті, на острів.

«Проблема росії – це Крим», – підкреслює один німецький знавець цього регіону і, за його підрахунками, він обходиться Москві щодня в 7 млн доларів. У той же час надійний міст через Керченську протоку – тобто з росії до Криму – коштуватиме вже мільярди доларів. А коли татари та українські націоналісти підірвали опору лінії електропередач, то у Криму виникли додаткові проблеми з електроенергією. Навіть бліц-візит Путлера не допоміг остаточно їх вирішити.

Якби Путлер отримав можливість повернути годинник назад до моменту початку конфлікту – повторив би він, в такому випадку, свої дії? У 2011 році він оголосив про створення на пострадянському просторі митного союзу, який докорінно «змінить геополітичні контури всього євразійського простору». Незабаром він почав підготовку до наступного кроку – створення «Євразійського економічного союзу». Він переконував своїх співвітчизників – і нас – в тому, що цей «Союз», в якому Москва буде дуже гучно грати першу скрипку, є рівноцінним партнером Європейського Союзу.

Ціну за путінські плани нового варіанту домінування тепер платить сама росія. За оцінкою Світового банку, цього року російська економіка продовжить скорочуватися, а українська почне рости з низького рівня.

Читайте також:  На Закарпатті пенсіонерка облила себе бензином і заживо підпалила

Загалом, Україна, незважаючи на фактичну втрату таких своїх важливих регіонів, як Донбас і Крим, стабілізувалася як держава і суспільство, хоча багато хто цього не очікували; тоді як у росії проблеми тільки починаються.

Що «Захід» може зробити для України, яка до нього так прагне? Звичайно, він може чинити тиск, щоб там продовжували проводитися реформи; а щодо росії, звичайно, слід демонструвати готовність до діалогу, а за допомогою санкцій показувати жорсткість.

І одночасно Захід повинен зрозуміти, чи можна, насправді, вирішити питання Донбасу без миротворчих сил під керівництвом Євросоюзу чи ООН, а також без допомоги, спрямованої на відновлення Донбасу.

Джерело – http://www.welt.de/print/welt_kompakt/debatte/article150942221/Hoffnung-fuer-die-Ukraine.html


Шукайте деталі в групі Facebook