facebook

На Йордан у Буковелі відбудеться IХ фестиваль моржів

19 січня 2016 року, на Йордан, у час, коли вода має силу очищувати і зцілювати душу й тіло людини, «оновлюючи» її для майбутнього достойного життя, в гірськолижному курорті «Буковель» відбудеться IХ міжнародний фестиваль моржів, в якому візьмуть участь любителі зимового купання чи не з усіх регіонів України та з-за кордону.

ebf7160c6f1f5f723d1fb7178b674b77


Мета його – збереження  давніх християнських традицій,єднання зі спільнотою, коли різдвяне диво наповнює серця, пропаганда здорового способу життя серед молоді.

У програмі фестивалю: святкове Богослужіння та освячення води, урочисте відкриття свята, купання моржів, концертна програма,нагородження учасників дипломами та сувенірами. Гостей Фестивалю Моржів пригощатимуть справжнім козацьким кулішем, приготовленим на відкритому вогні просто неба у 150 – літровому казані.

Місце проведення фестивалю:

туристичний комплекс «Буковель», с. Поляниця, Яремчанської міськради, Івано-Франківської області.

Початок Святої літургіїв 14.00 год.біля центрального буковельського озера. Заявки на участь у фестивалі просимо подати до 18 січня за  адресою: [email protected]

ДОВІДКА

Завжди день  водосвяття, 19 січня, в Україні  вважався великим  святом: у цей день гриміли постріли  з рушниць та злітали в небо білі голуби, прикрашені  різнокольоровими стрічками .

Отець освячував воду в ополонці, триразово зануривши хрест, запаливши вогонь і прочитавши молитву. Після чого бажаючі занурювалися у воду з головою три рази, перехрестившись і вимовивши молитву.

Сенс обряду в тому, що віруючі готові йти за Христом, прийнявши хрещення і християнську віру. Він виключно добровільний, оскільки немає жодного обов’язку занурюватися в холодну воду. Прийняття причастя в водохресний день є доказом любові до Господа.

Коли вже воду освячено, люди підходять до ополонки і набирають у свій посуд. Всі, хто приїхав на Йордан кіньми — чи то верхи, чи то саньми — набирають відрами з ополонки воду і напувають своїх коней, «щоб хвороби не боялися та міцніші були».

Читайте також:  Батькам приготуватися: для сімей з дітьми запровадили штрафи від 850 до 5100 грн

Від найдавніших часів  освячену йорданську  зберігають цілий рік, ласкаво називаючи “водичкою-йорданичкою”. Вона має силу очищувати і зцілювати душу й тіло людини. Йорданською водою також скроплюють оселю, щоб оминало всяке нещастя і гарно велося в домі. Деякі священики навіть переконані, що не існує ліків кращих за святу воду. І, що цікаво, незрозумілим залишається той факт, як свячена йорданська вода не псується, не смердить, і може довго зберігатися.

Фестиваль, пов’язаний із великим християнським святом Водохреща, вперше відбувся у ТК «Буковель» у 2008 році.

Шукайте деталі в групі Facebook