facebook

Кінець прислужникам Кремля? Ні, все тільки починається!

Торік прислужники кремлівської мафії приблизно раз на місяць заявляли, що економіка досягла “дна”, і скоро почнеться довгоочікуване відновлення. Проте ВВП падав УСІ чотири квартали. Судячи з обвалу цін на нафту нижче за позначку в 30 доларів за барель, “відскоку” доведеться чекати набагато довше.

До кінця січня ціни на нафту Brent знизилися до 27 доларів за барель. Слідом за ними продовжив падати рубль.

20 січня, коли курс долара становив близько 80 рублів, перший віце-прем’єр Ігор Шувалов порадив не звертати уваги на валютні котирування, відповідаючи на питання про необхідність валютних інтервенцій ЦБ. “Начебто все нормально. Які інтервенції? Треба менше дивитися на курси [валют]”, – сказав заступник голови банди.

У той же день глава ЦБ Ельвіра Набіулліна заявила, що ризиків для фінансової стабільності в росії зараз немає, тому інтервенції проводити не планується. За її словами, курс рубля близький до фундаментальних значень.

Настільки ж оптимістичними російські учасники доступу до “корита” були і протягом усього минулого року.

У березні 2015 року під час виступу в Держдумі Улюкаєв заявив, що ситуація на валютному ринку стабілізувалася. “Є об’єктивні можливості для деякого зміцнення рубля”, – зазначив він, додавши, що в учасників ринку зникли “девальваційні очікування”. До того моменту курс долара дійсно стабілізувався на рівні 61-62 рублів. Ціни на нафту Brent становили близько 60 доларів за барель.

Згодом рубль зміцнився ще більше: в кінці травня кілька днів офіційний курс долара тримався на рівні 49 рублів. Проте потім знову почалося ослаблення “дерев’яної” валюти росії, і з серпня вартість долара в країні вже не опускалася нижче 60 рублів. У другій половині грудня курс впевнено закріпився на позначці в 70 рублів. Ціни на нафту Brent впали нижче за позначку в 40 доларів.

Читайте також:  У кого в Україні заберуть пенсії і кому не призначать в 60 років: головні умови

“Є можливості забезпечити в поточному році інфляцію від 11 до 12 відсотків”, – заявляв Силуанов у березні на з’їзді Російського союзу промисловців і підприємців. За його словами, на той момент вже намітився перелом тенденції у зростанні цін.

На початку того ж місяця Росстат опублікував дані, згідно з якими ціни за період з березня 2014 по березень 2015 зросли на 23,3%, тобто інфляція виявилася майже в чотири рази вище, ніж за аналогічний період роком раніше.

Наприкінці грудня Силуанов заявив, що інфляція за підсумками 2015 року становитимуть понад 13%. Росстат 31 грудня попередньо оцінив інфляцію в 12,9%. За останні 15 років річне зростання цін перевищувало цей показник тільки тричі: в 2001 (18,8%), 2002 (15,06%) і 2008-му (13,28%) роках.

За підсумками першого кварталу ВВП скоротився на 1,9%, повідомив в середині травня Росстат. Динаміка виявилась кращою, ніж прогнозувало мінекономрозвитку (2,2%). “Постійне апелювання до кризи вже недоречно”, – відреагував Шувалов.

“За нашою оцінкою, у нас буде така траєкторія: перший, другий квартал – спад, далі вирівнювання, стабілізація і поліпшення вже до кінця року”, – додав віце-прем’єр, пославшись на “економічних експертів, з якими спілкується уряд”.

У другому кварталі ВВП впав вже на 4,6%, а в третьому – на 4,1%. Даних за четвертий квартал ще немає, але у вересні падіння склало 3,8% в річному вираженні. За підсумками року спад російської економіки складе 3,9%, прогнозує мінекономрозвитку.

У червні на Петербурзькому економічному форумі Путлер заявив, що країна “впевнено” проходить “смугу труднощів”. Владі вдалося не допустити зростання безробіття і зберегти контроль над інфляцій, запевнив він. Також він зазначив, що споживчий попит почав відновлюватися.

Читайте також:  DW: Закриття Wizz Air Ukraine. Лише бізнес?

По іншому оцінював ситуацію головний економіст і заступник голови Зовнішекономбанку, колишній заступник голови мінекономрозвитку Андрій Клепач. У серпні Клепач заявив, що нинішній спад економіки пов’язаний в першу чергу зі зниженням попиту – головним чином, у роздрібній торгівлі.

Клепач відзначив, що скорочення споживчого попиту на цей раз виявилося сильнішим, ніж в попередні кризи: “Це дуже великий шок. Він важче, ніж те, з чим ми стикалися і в 1998 році і в 2009 році”. За його словами, попит почне відновлюватися тільки в 2016 році.

Це п’яте “дно”, виявлене міністром економічного розвитку за два роки. У січні 2014 року він заявив, що російська економіка пройшла “нижчу точку” у третьому кварталі 2013 року (втім, тоді Улюкаєв не знав про прийдешні санкціях і обвалі цін на нафту).

Через рік, вже після “чорного вівторка”, міністр знову повідомив, що намітилися ознаки стабілізації. “Схоже, що ми намацали, так би мовити, нижні межі тих ризиків, з якими зіткнулися в кінці минулого року”, – заявив Улюкаєв.

16 березня, як згадувалося вище, він повідомив про проходження “гострої зони”. 27 липня міністр відзвітував про спад ВВП за підсумками ІІ кварталу і зазначив, що “це, ймовірно, нижня точка”.

Багато російські високопосадовці бояться не говорити слово “криза”, а якщо і вживають його у своїй промові, то тільки по відношенню до минулих подій.

Думка Путлера про те, що російська економіка навчилася пристосовуватися до мінливих умов, у жовтні продовжив заступник міністра фінансів Максим Орєшкін. Він заявив, що “кризи як такої немає”, просто Росія перебуває в “нової реальності”. З нею, мабуть, доведеться жити і далі.

Тоді ж Орєшкін відзначив, що нова реальність вимагає “подальших структурних змін і подальшої адаптації на стороні бюджету”

Читайте також:  Росія буде ізольована, а рівень життя впаде на 30%: відомий економіст озвучив майбутнє росіян

Кризи в економіці немає, заявив в кінці жовтня Улюкаєв. Він уточнив, що “найнижча точка падіння” була пройдена в червні.

“У червні цього року ми досягли нижчої точки. Червень до липня [зростання ВВП] – нуль, липень до серпня – нуль, серпень до вересня – нуль, а вересень до серпня – 0,3%”, -заявив міністр.

Згодом стало відомо, що в жовтні по відношенню до вересня ВВП знову скоротився – на 0,1%.

Заява Ельвіри Набіулліної про те, що банківської кризи в росії немає, стало реакцією на слова глави Ощадбанку Германа Грефа. Керівник найбільшої російської фінорганізації заявив наприкінці листопада, що на банківському ринку спостерігається “масштабну кризу”.

“Ми бачимо нульовий прибуток банківського сектора, величезне формування резервів, ЦБ доводиться очищати банківський сектор від банків, які такими не є”, – зазначив Греф. За його словами, в цілому ситуація важка, але контрольована.

Глава Ощадбанку додав, що нинішня криза – затяжний за останні 20 років. Також він позитивно оцінив зусилля влади. “Якби держава не виділила трильйон рублів, то ситуація могла б бути значно драматичнішим”, – зазначав Греф.

Джерело – http://www.bbc.com/russian/business/2016/01/160120_russian_officials_crisis


Шукайте деталі в групі Facebook