facebook

Як мешканці франківської “Рубльовки” збирають благодійні внески (відео)

Кілька днів журналісти ГромадськогоТБ.Полтава мандрували Україною, аби дослідити, чи дійсно медицина в країні є безкоштовною. Чернігів, Черкаси, Чернівці, Івано-Франківськ, Тернопіль і Рівне – у кожному з цих міст журналісти проходили ті чи інші обстеження, спілкувалися з медперсоналом і керівництвом лікарень. Мета такого експерименту – дізнатися, чи беруть з людей кошти за медичні послуги, та дослідити, як збираються благодійні внески на потреби лікарень.

top-photo


Приїхавши до Івано-Франківська, ми вирішили завітати до обласної клінічної лікарні. Місцеві мешканці попередили нас, що серед усіх тутешніх медичних закладів саме в обласній лікарні неформальні платежі поширені найбільше.

Поспілкувавшись із пацієнтами, ми дізналися, що в лікарні дійсно існують традиційні для більшості міст України «платні» послуги. Здавши кров з пальця, ми переконалися в цьому на власному досвіді.

Журналіст Людмила Гудзь, за порадами пацієнтів, одразу пішла до каси оплачувати аналіз крові. Вартість такої «послуги» склала 40 гривень. Але як виявилося при оплаті, це – сума благодійного внеску. За сплачені кошти пацієнту видають чек, який потім забирає працівник лабораторії.

Анатолій Мележик вирішив піти одразу до лабораторії, оминувши касу з обов’язковими «благодійними» внесками. Відсутність чеку не збентежила лаборанта, який проводив забір крові, натомість зросла вартість аналізу. З порадою лаборанта здати кров «з тромбоцитами» Анатолій погодився, через що ціна аналізу склала вже 50 гривень. Сплатити гроші, зі слів лаборанта Олега, можна або в касі, або особисто йому. Жодного документа, який би свідчив про сплату грошей, лаборант не запропонував.

У касі ми з’ясували, що благодійні внески збираються на рахунок фонду «Фонд захисту медико-соціальних інтересів працівників і сприяння діяльності установ охорони здоров’я».

Заснований фонд у 2004 році. Серед засновників – три особи, які безпосередньо пов’язані з лікарнею:

Читайте також:  «Ми – не скотина! Ми – люди!». Мешканці Івано-Франківська обурюються неякісним станом тролейбусів

1. Штайден Євген Богданович – завідуючий  фізіотерапевтичного відділення Івано-Франківської обласної клінічної лікарні, головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської обласної державної адміністрації;

2. Семенів Ігор Петрович – головний лікар Івано-Франківської обласної клінічної лікарні (1998-2008 рр), головний лікар клінічної лікарні “Феофанія” Державного управління справами (2008- теперішній час);

3. Клекот Олена Анатоліївна – юрисконсульт Івано-Франківської обласної клінічної лікарні.

У 2008 року посаду головного лікаря Івано-Франківської обласної клінічної лікарні обійняв Остап Грищук. У місті він відомий вдалим одруженням – його тестем є Зіновій Митник, заступник міністра (2008-2010) та міністр охорони здоров’я (2010 р.). Колись він також очолював обласну клінічну лікарню (1996-1998) та лікарню «Феофанія» Державного управління справами (2003-2008).

Як повідомляє місцевий сайт kurs.if.ua, близько 80% прикарпатських аптек контролюються родиною Митника. За час його роботи в МОЗ на Франківщині з’явилося кілька крупних приватних медичних клінік, власником яких є сам Зіновій Митник та члени його сім’ї. Також Митнику належить великий готель зі СПА та медкомплексом у Карпатах.

На околицях обласного центру розташоване урочище Дем’янів Лаз, яке називають місцевою «Рубльовкою» – саме там сконцентрована найбільша кількість заможних іванофранківців, –  повідомляє портал «Репортер».

Свої домівки там збудували Остап Грищук та його тесть – міністр Зіновій Митник. Їхні сусіди – колишні очільник УМВС, головні архітектори міста та області, а також головний лікар клінічної лікарні «Феофанія» Державного управління справами Ігор Семенів.

Ми дізналися ще одну цікаву річ про діяльність фонду, заснованого колишніми та діючими працівниками Івано-Франківської обласної клінічної лікарні. Юридична адреса «Фонду захисту медико-соціальних інтересів працівників і сприяння діяльності установ охорони здоров’я» повністю збігається із адресою лікарні, а особою, яка має право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори – Остап Грищук. Виходить, що документи між фондом та обласною лікарнею він підписує сам з собою.

Читайте також:  “Не знає, що мами, тата та сестрички з братиком вже нема”: з’явились нові деталі про загибель усієї родини

Звітність про отриману благодійну допомогу від фондів пацієнтам недоступна – на стендах у лікарні така інформація відсутня. Зі слів головного бухгалтера Лілії Суканець, ми виявилися першими, хто підняв це питання.

Довідка

Згідно з дослідженням, проведеним Інститутом аналітики та адвокації, у 2014 році консолідований обсяг благодійних пожертв, отриманих закладами охорони здоров’я Івано-Франківська, становив 24,2 млн грн. Найбільша частина з них припала саме на обласну клінічну лікарню19 млн грн.

Для порівняння, у сусідніх Чернівцях у 2014 році всі заклади охорони здоров’я зібрали в сумі лише 7,5 млн грн благодійних надходжень, а в Тернополі – 5,6 млн грн.

Тим часом у ЗМІ шириться інформація про те, що франківські медики на межі страйку.

Як повідомляє stanislavske.tv, згідно з затвердженим Івано-Франківською обласною радою бюджетом на 2016 рік, на медикаменти виділили удвічі менше коштів, ніж у попередньому році.

Якщо у грудні 2015 року на медикаменти на 1 дитину в 1 день було (разом з благодійними внесками) 26 грн, то тепер буде 9 грн.

Значно скоротили видатки на медикаменти, зарплату медичним працівникам теж урізали на 1,5 млн грн. Індексації заробітної плати не буде, бо немає на це коштів. Лікарі попереджають, що вони вже на межі і готові до страйків.

ВИСНОВКИ

Як повідомили нам мешканці Івано-Франківська, найбільші побори мають місце в обласній клінічній лікарні. І дійсно, тут майже за кожну послугу треба платити «благодійні внески». Ми переконалися на власному досвіді, що гроші за аналізи можна сплатити як у касу, так і в руки лікарю.

Кількість зібраних обласною клінічною лікарнею  благодійних коштів у 2014 році (19 млн грн) вражає – це абсолютний рекорд з-поміж усіх лікарень України, де ми побували під час своєї мандрівки.

Читайте також:  Мешканці багатоповерхівки у Франківську проти облаштування хоспісу в їхньому бідинку (відео)

Цікаво, що всі гроші спрямовуються у благодійний фонд, юридична адреса якого повністю збігається із адресою лікарні, і засновниками якого є працівники цієї ж лікарні. Більше того, головний лікар Остап Грищук – зять екс-міністра охорони здоров’я – одночасно є підписантом у даному фонді. Чи присутній тут конфлікт інтересів чи ні – повинні з’ясовувати правоохоронні органи.

Автори: Людмила Гудзь і Анатолій Мележик. Розслідування проведене спільно з Інститутом аналітики та адвокації. При підготовці матеріалу були використані можливості ресурсу “YouControl”

Шукайте деталі в групі Facebook