facebook

Кому вигідна стрілянина під час внутрішніх “розборок” бандформувань на Донбасі?

Вина за події на Сході України лежить тільки на РаSSєї, яка спровокувала Донбас на повстання, підтримувала його, але зараз залишила в стадії «ні війни, ні миру», – повідомляє про міжусобні війни в “ДНР-ЛНР” gazeta.ru.

Уже місяць розвідрота «Троя» тримає оборону від банд “ДНР”, що її оточили: «Троя» звинувачує інші підрозділи ополченців в кришуванні наркотрафіку і «мертвих душах».


«Троянці», за словами їхніх вожаків, брали участь у боях за Савур-Могилу, Іловайськ, Горлівку, Зуївку та Дебальцеве, бойовики мають нагороди від сина творця ВДВ О. Маргелова і генерал-полковника В. Шаманова. На момент початку оточення розвідрота складалася з 28 осіб. Але відразу після початку облоги вони кинули клич про допомогу, і з самопроголошених республік і росії до них підтяглися нові “добровольці”. У результаті тепер в роті 150-200 чоловік.

«Троянці» побоюються повторити долю Олексія Мозгового і Павла Дрьомова, відомих незалежних польових “командирів”, які загинули при загадкових замахах. Свого часу підрозділи цих та інших вожаків або змусили вступити в народну міліцію “ЛНР”, або роззброїли в рамках вертикалізації військової влади. У “ДНР” подібних конфліктів у публічному полі було менше, ніж в “ЛНР”, і блокаду «Трої» можна назвати одним з найгучніших випадків в “республіці”.

Конфлікт «Трої» з владою “ДНР” почався 30 грудня 2015, коли влада “республіки” спробувала роззброїти і відправити загін «на підвал», стверджував в інтерв’ю командир спецназівців Алабай. Два батальйони міноборони “ДНР” оточили частину відразу після того, як сам Алабай виїхав з Йосипом Кобзоном в Росію – «троянці» охороняли “звєзду” під час його гастролей в “ДНР”.

Офіційних претензій до «Трої» “влада” не назвала. За словами Алабая, рік тому після зачистки «котлів» в Іловайську ополченцям вдалося добре озброїтися, проте на сьогодні воювати нічим. «Зброя пропала в невідомому напрямку, було і немає», – стверджує “камандір”.

Читайте також:  Під час бою в Широкиному серйозно поранено українського бійця

Друга претензія – система «мертвих душ» у підрозділах міноборони “ДНР”. Так, у батальйоні може бути офіційно 1 тис. осіб при реальній чисельності в 400 бойовиків.

«Відповідно, одержувані на 600 «мертвих душ» зброя, боєкомплекти, їжа, обмундирування розкрадаються і розпродаються. Недолік «мертвих душ» компенсується “добровольцями”, які воюють «в обмотках», – скаржиться Алабай.

За його словами, для «Трої», зібраної навесні 2014 року в основному з місцевих ідейних ополченців з Горлівки і Кіровського, в штаті міністерства оборони “ДНР” не знайшлося місця. «Але там є місця для кого завгодно: для наркоманів, алкоголіків, які сприяють торгівлі наркотиками, а для тих, хто воює два роки на передовій, місця немає», – нарікає він.

Давній конфлікт «троянців» з місцевими частинами спалахнув з новою силою в кінці минулого року, коли розвідрота зловила ополченців третього мотострілецького батальйону під наркотиками. Алабай запевняє, що ополченці розкрили наркосхеми та махінації з «мертвими душами» в штабі третьої МСБ під командуванням Остапа Чорного. У «Трої» командира Чорного звинувачують у вбивстві свого товариша, наркоторгівлі, тортурах, пограбуванні відділення Приватбанку в Луганську.

Соратники Алабая запевняють, що на боці «Трої» виступають ветерани ВДВ, спецназу внутрішніх військ РФ і “російської асоціації героїв”, і закликають російських десантників до допомоги. Вони пояснили, що головний штаб всього загону «Трої» базується в Москві, а розвідрота є всього лише однією з його складових.

За версією противників «Трої», конфлікт розгорівся, коли начштабу 1-го батальйону Горлівки В.Куц заявив, що «троянці», перебуваючи під дією наркотиків, убили пострілами в потилицю свого ж бійця з позивним Зуй. А самого Куца після прибуття в частину обстріляли і поранили.

Блокада частини ведеться не тільки у військовій, але і в інформаційній сфері. Влада “ДНР” заборонила поставки “гумпомащі” в обложену частину.

Читайте також:  “Тато пообіцяв старшому сину купити костюм на випускний. Не встиг…”, – сини бійця АТО потребують допомоги

Втім, вони сподіваються на слідчу групу “МГБ ДНР”, яка збирає матеріали і на їх супротивників. Командування «Трої» скаржиться, що, виконуючи наказ про оточення розвідроти танками в демілітаризованій зоні, влада порушує мінські угоди.

Абсолютно протилежну картину малює колишній боєць «Трої» Артем Шарлай. За його словами, «Троя» припинила існування на початку жовтня 2014 року, “добровольці” роз’їхалися по домівках. Алабай поїхав у Підмосков’я, де він живе і з жовтня 2014 працює в одному з московських банків. За словами Шарлая, у Донбасі він з’являється на вихідних для координації банди Білого. Боєць стверджує, що Білий і є безпосередній ватажок ОЗУ «Троя», а Алабай нібито “криша”, який за допомогою московських корупційних зв’язків прикриває злочинну діяльність Білого. Шарлай говорить, що до війни Алабай був тричі судимий, займався рекетом, грабежами, зґвалтуваннями, викрадав дівчат.

За його словами, Алабаю давали десятки мільйонів рублів на створення підрозділу, який він рекламував то як бригаду, то як батальйон, то як полк. За його версією, вони з Білим змовилися, що люди Білого зображують спецназ у всяких позах, а за це їм перепадає амуніція і гуманітарна допомога від спонсорів Алабая. «У результаті ні підрозділів, ні грошей, а керівництво “республіки і міноборони” по вуха вимазане в алабаєвській брехні, – журиться Шарлай. – Ось що робить зброя на руках і безкарність».

Ополченець і координатор негуманітарної допомоги “ДНР” Олександр Жучковскій вважає, що в кінцевому рахунку вина за події лежить тільки на РаSSєї, «яка надихнула Донбас на повстання, підтримувала його, але не довела справу до кінця і залишила Донбас в нинішній проміжній стадії «ні війни, ні миру». Враховуючи досвід подібних конфліктів у самопроголошених республіках, найближчим часом розвідроту, швидше за все, чекає один із двох сценаріїв. Або мирне розформування і входження в інші з’єднання, або визнання «троянців» бандою і силове роззброєння.

Читайте також:  У ДНР та ЛНР приторговують даними про покинуте майно біженців, - Тимчук

Джерело – http://www.gazeta.ru/politics/2016/01/28_a_8045843.shtml

Шукайте деталі в групі Facebook