facebook

Боротьба з корупцією в Україні тільки починається: за порушення присяги за один (!) день звільнено 86 (!) суддів

Як повідомляє RadioSvoboda із посиланням на прес-службу президента, П.Порошенко підписав укази, якими звільнив за порушення присяги 86 суддів, зокрема, указом №27/2016 від 30 січня звільнено трьох суддів за неправові рішення щодо активістів Революції гідності.

Раніше Вища рада юстиції ухвалила рішення, що суддя Червонозаводського районного суду міста Харкова Денис Чудовський, суддя Оболонського районного суду Києва Юлія Швачач та суддя Шевченківського районного суду міста Києва Дмитро Кравець під час Майдану порушили присягу, і рекомендувала їх звільнити.

«Вища рада юстиції визнала, що Чудовський не забезпечив дотримання принципів незалежності суддів та не забезпечив повного і всебічного дослідження всіх обставин у справах, постановивши необґрунтовані рішення, а Кравець не сумлінно виконував свої обов’язки та порушив норми законодавства», – зазначають в Адміністрації президента.

Також указом №28/2016 від 30 січня Порошенко звільнив за порушення присяги 83 суддів низки судів у анексованому Росією Криму.

У жовтні минулого року Вища кваліфікаційна комісія суддів України за результатами розгляду листа Генпрокуратури України повідомляла про відкриття дисциплінарних проваджень щодо майже трьох сотень суддів Криму та Севастополя, які всупереч присязі судді здійснювали правосуддя від імені Росії.

За даними слідчих, ці судді всупереч вимогам законодавства України, порушуючи присягу судді, після анексії Росією півострова Крим з березня 2014 року почали здійснювати «правосуддя» у так званих «судах Республіки Крим» та протиправно ухвалювати судові рішення.

19 січня Вища рада юстиції рекомендувала до звільнення 21 суддю за порушення присяги при ухваленні рішень щодо активістів Євромайдану.

В Україні триває судова реформа. Наразі Конституційний суд України розглядає звернення депутатів



щодо відповідності Основному Закону доопрацьованого президентського законопроекту щодо внесення змін до Конституції у частині правосуддя.

Читайте також:  Бубка став фігурантом корупційного скандалу

Джерело – http://www.radiosvoboda.org/content/news/27520828.html

Шукайте деталі в групі Facebook