facebook

Українці об’єднюються для боротьби з корупцією

Перевіряти й аналізувати декларації про доходи й статки держслужбовців в Україні беруться громадські активісти, поки держава завершує остаточне формування всіх органів боротьби з корупцією.

Одразу шість великих громадських організацій вирішили об’єднатися у своєрідну коаліцію задля посилення контролю за деклараціями українських чиновників. Про це повідомляє Deutsche Welle.


При виявленні чиновників, чиї декларації не відповідають “шикарному стилю їхнього життя”, активісти обіцяють організовувати інформаційні кампанії задля створення суспільного тиску з метою усунення таких держслужбовців із займаних посад.

Дмитро Чаплинський, один із засновників “Канцелярської сотні”, що також увійшла до коаліції, повідомив, що його структура назбирала з відкритих джерел, перевела в електронний вигляд та оприлюднила упродовж 2015 року близько 18 тисяч декларації держслужбовців. “Це невеликий обсяг, бо коли запрацює система електронного декларування, таких документів може бути 500, 800 тисяч і навіть мільйон на рік. Але вже і ця наша інформація використовується в аналітиці, розслідуваннях та стає причиною скандалів і відставок можновладців”, – сказав Чаплинський.

Віктор Небоженко, Київський політолог впевнений, що громадські активісти не зможуть замінити офіційні органи, тому боротьбою з чиновницькою корупцією має опікуватися саме державний апарат.

“Усі наші службовці вийшли з радянської системи, де жадібність і страх є основними мотиваторами. Адже якщо в нас сімейний капіталізм, то службовці будуть у будь-який спосіб переписувати статки і майно на своїх родичів, водіїв та інших близьких людей, аби уникнути викриття”, – зазначив експерт.

Лідер Transparency International Україна, яка також увійшла до об’єднання громадських організацій, Олексій Хмара, нагадує, що нове антикорупційне законодавство передбачає за брехню в деклараціях про статки чиновників карне покарання до двох років ув’язнення.

Читайте також:  Стосується всіх українців з інвалідністю: чекайте на дзвінок від чиновників, що пропонують

“Але це стосується лише електронних декларацій, тому зараз можновладці поспішають якнайскоріше подати паперові декларації й уникнути покарання за брехню”, – повідомив він.

Джерело – Deutsche Welle

Шукайте деталі в групі Facebook