facebook

Порошенко пропонує Раді схвалити запрошення в Україну миротворців

На тлі провалу мінських домовленостей президент просить депутатів підтримати заклик про допомогу до ООН і ЄС.

109782


 

Порошенко просить Раду підтримати заклик про введення в Донбас західних миротворців УНІАН Президент України Петро Порошенко 16 березня вніс на розгляд Верховної Ради проект постанови про схвалення звернення до Ради безпеки ООН і Ради ЄС про розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки.

Проект зареєстрований під номером 2379. У наведеному тексті звернення від імені України до голови Європейської Ради та Ради Європейського Союзу закликають “розпочати відповідні процедури щодо початку операції Європейського Союзу в рамках Спільної політики безпеки і оборони в Україні, конкретні модальності якої будуть визначені в консультаціях з українською стороною за встановленою практикою. Для попередньої оцінки ситуації в Україну просять направити місію ЄС. Читайте також: “Блакитні каски” у донецькому степу Аналогічне звернення направляється Генеральному секретарю і Раді Безпеки Організації Об’єднаних Націй.

Необхідність такого кроку обґрунтовується серед іншого необхідністю ефективної реалізації мінських домовленостей зважаючи на те, що “ситуація з безпекою в Донбасі залишається вкрай напруженою з перспективою до подальшого руйнування цілісності і довіри в рамках мирного процесу на основі мінських домовленостей”. У зверненні відзначається роль Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка вже діє в Донбасі, як паралельного інструменту моніторингу. На даний момент, однак, вона має виключно цивільний характер і обмежені фінансові ресурси та інструменти для забезпечення дотримання всіма сторонами взятих на себе зобов’язань, йдеться у зверненні. Минулого тижня попередня заявка на введення миротворчого контингенту вже була надіслана Генеральному секретареві ООН Пан Гі Муну.

Остаточна заявка буде відправлена після схвалення її Верховною Радою України. Рішення зі схвалення Верховної Ради попросити Організацію Об’єднаних Націй про введення в країну миротворців з мандатом Ради Безпеки ООН було приняте на засіданні РНБОУ 18 лютого. “Блакитні каски”, на думку київської влади, повинні встати на лінії розмежування між українськими військами і сепаратистами, а також уздовж тих ділянок українсько-російського кордону, які зараз не контролюються центральним урядом.
http://dt.ua/POLITICS/poroshenko-proponuye-radi-shvaliti-zaproshennya-v-ukrayinu-mirotvorciv-166967_.html

Читайте також:  «Культура буде нашою зброєю» – Порошенко на врученні Шевченківської премії

Шукайте деталі в групі Facebook