facebook

Нацбанк поповнив золотовалютні резерви на $2,5 мільярда

Половину траншу МВФ використовували для поповнення міжнародних резервів України.

1595330


Національний банк України поповнив золотовалютні резерви на 2,5 мільярда доларів з отриманого траншу від Міжнародного валютного фонду. Про це в інтерв’ю програмі “Факти тижня” на телеканалі ICTV повідомила глава НБУ Валерія Гонтарева.

“МВФ перерахував близько 5 млрд доларів, і НБУ їх вже отримав. Ці гроші зарахували в резерви … 2,5 млрд перебувають на рахунку Національного банку і 2,5 млрд – на рахунку Міністерства фінансів”, – сказала Гонтарева.

На думку голови Нацбанку, перерахування траншу є позитивним фактором для динаміки курсу гривні.

“Це дуже хороший знак … програма МВФ включає програми всіх інших міжнародних донорів. Це дзвіночок для всіх інших, що ми досягли домовленості, що ми йдемо за програмою реформ, – зазначила Гонтарева.

Вона нагадала, що згідно зі схваленою програмою МВФ на кінець року золотовалютні резерви країни складуть щонайменше 17 млрд доларів, тоді як для комфортних умов роботи валютного ринку досить вже близько 15,5 млрд.

Зазначимо, за оцінками аналітиків, резерви України можуть зрости до 13 мільярдів доларів до кінця цього року. Зараз вони складають близько 5,6 мільярда доларів.

Як повідомляв Кореспондент.net, перший транш МВФ в п’ять мільярдів доларів надійшов в Україну в п’ятницю, 13 березня.

11 березня МВФ схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility) загальним обсягом 17,5 мільярда доларів терміном на чотири роки. Загальна сума допомоги Україні може скласти 40 мільярдів доларів.

Зазначимо, цього року Україна зможе отримати 16,3 млрд доларів фінансової допомоги, включаючи 10 мільярдів від МВФ.

Читайте також:  Українці можуть платити за комуналку удвічі менше: інструкція

Шукайте деталі в групі Facebook