facebook

“Усіх – геть!” або “П’ять фактів про “Третій майдан” (no comment!)

У той час, коли вся Україна вшановувала пам’ять “Небесної сотні”, група осіб, які захопили готель “Козацький” і розбили намети на головній площі країни, оголосили початок “Майдану-3”. Однак те, що в дійсності відбувалося на головній площі столиці, – лише на перший погляд може нагадувати початок акцій протесту 2004 і 2013 років. Хто ці люди у камуфляжі і чого вони хочуть? Deutsche Welle



з’ясувала основних фактів:

1. Українські праві кажуть, що нічого не знають

Ініціаторами “Майдану-3”, які встановили намети на Майдані Незалежності і провели “народне віче” за участі кількасот однодумців, виступили люди у військовій формі, які називають себе “Радикальними правими силами” (“РПС”; У ЗМІ також фігурує назва “Революційні праві сили”). На “віче” майоріли червоно-чорні прапори – традиційний символ українських націоналістів. Скликаючи на “віче” у соцмережах, “радикали” використовують символіку відомих українських правих груп. Водночас найвідоміші в Україні патріотичні праві сили, як-от “Правий сектор” чи добровольчий батальйон “Азов”, у категоричній формі відхрестилися від причетності до “Майдану-3”.

2. “Радикали” вимагають все підряд

Вимоги “РПС”, які виступили ініціаторами “нового Майдану” – “збірна солянка”: тут і відставка Порошенка і Яценюка, і зниження житлово-комунальних тарифів, і скасування Мінських угод як “антинародних”, а також націоналізація банків з російським капіталом і відмова від кредитів МВФ і Світового банку.

3. Мінюст таких не реєстрував

До 20 лютого, коли “РПС” розбили намети на Майдані Незалежності, про такий рух не було жодних згадок у ЗМІ. Мінюстом це утворення не зареєстроване. У реєстрах є лише дві громадські організації з “радикальними” назвами: “Радикальні зміни” з Вінниці і “Радикальні клоуни” з Києва. Організатори нинішнього “Майдану” назвали себе “Радикальними правими силами” вже після того, як захопили готель “Козацький” на Майдані Незалежності у Києві.

4. Готувалися з минулого літа

Водночас, деякі з цих людей через блоги і соцмережі поширювали заклики до “Майдану-3” ще з літа минулого року. Через соцмережі “революціонери”, як раніше називали себе нинішні радикали, вже не вперше скликають “Майдан”. 21 листопада минулого року, у річницю початку Євромайдану, вони закликали людей на “велике віче”. Утім, тоді їхні дії залишилися непоміченими.

5. Спільних ідейних засад немає

Ідейні засади “нових майданівців” чітко не визначені. Вони здебільшого у минулому були членами різних маргінальних ультраправих утворень, таких як, приміром, “Білий молот”. Деякі провідні “радикали” раніше були виключені з “Правого сектора”. Так, “координатор громадянського штабу Радикальних правих сил” Владислав Горанін змушений був залишити цю організацію після того, як опинився під арештом за підозрою у вбивстві трьох інспекторів Дорожно-патрульної служби. Найвідомишим обличчям “радикалів” є колишній депутат Юрій Кармазін, який через конфлікти за свою політичну кар’єру змінив декілька фракцій. Увійшов до ініціативної групи також і відомий колишній в’язень Дмитро Павличенко, засуджений за вбивство судді. Після втечі Януковича його було звільнено від кримінальної відповідальності постановою парламенту в числі групи правих активістів, засудження яких визнали політично мотивованим. Сьогодні за спільною головною тезою “нових майданівців” – “влада зрадила Майдан” – криється дуже різний ідейний бекграунд. Окремі лідери руху у своїх політичних виступах у минулому озвучували тези, характерні для “теорій змови” на кшталт “владу захопили євреї або “неукраїнські сили”.

Джерело – http://dw.com/p/1Hzrd

Читайте також:  Україна відкриває кордони з ЄС: запрацюють 66 КПП

Шукайте деталі в групі Facebook