facebook

Bellingcat: Путлер і Шойгу – серед винних у аварії MH17

Головну відповідальність за падіння літака “Малайзійських авіаліній” несе міністерство оборони РаSSєї спільно з військовим командуванням і лідерами самопроголошених “ДНР” і “ЛНР”, – роблять висновок експерти Bellingcat.

У середу, 24 лютого, експертна група Bellingcat оприлюднила доповідь з назвою «MH17: можливі підозрювані і свідки з 53-й зенітно-ракетної бригади». Завдяки інформації, яка знаходиться у вільному доступі, цивільним журналістам-розслідувачам вдалося відновити траєкторію переміщення бригади влітку 2014 року, її склад і командну структуру. Крім того, експерти Bellingcat змогли ідентифікувати тих російських військових, які з великою ймовірністю безпосередньо віддавали наказ на транспортування зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) “Бук” на територію України і на запуск ракети, яка в липні 2014 збила літак «Малайзійських авіаліній».

Автори дослідження стверджують, що «Буком», з якого збили літак, швидше за все, керували військовослужбовці 2-го батальйону 53-й зенітно-ракетної бригади армії РФ. Bellingcat зазначає, що до складу стандартного екіпажу «Бука» входять дві людини – оператор установки і водій, а також двоє офіцерів – сержант і лейтенант. При цьому рішення про запуск ракети приймає лейтенант. Автори звіту змогли встановити особи десяти офіцерів 2-го батальйону, один з яких зміг віддати наказ. Втім, хто саме це зробив, у даному звіті не йдеться, тому в ньому вказані лише їхні імена і перші букви прізвищ, а обличчя на фотографіях спеціально розмиті.

Однак точний склад екіпажу повинен бути відомий командиру батальйону, оскільки саме він повинен був відібрати солдатів і офіцерів для управління «буком», запевняють автори звіту. Bellingcat вдалося встановити, що посаду командира в цей момент, схоже, займав Дмитро Трунін. У свою чергу, його начальником, командиром 53-й зенітно-ракетної бригади був Сергій Мучкаєв. Автори розслідування припускають, що він приймав рішення про переміщення 2-го батальйону і, зокрема, про транспортування ЗРК «Бук» на українську територію. Мучкаєву також можуть бути відомі особистості військовослужбовців, які входили до складу екіпажу «Бука», який збив літак «Малайзійських авіаліній», говориться в звіті.

Читайте також:  У Польщі трагічно загинув молодий українець: рідні благають про допомогу з перевезенням тіла

Наводячи висновки і вказуючи на ймовірних свідків і підозрюваних, автори розслідування неодноразово використовують такі слова, як «якщо», «ймовірно», «цілком ймовірно» і т.п., оскільки у них немає доступу до закритої документації Міноборони Росії, а всі висновки грунтуються на аналізі даних з відкритих джерел.

Експерти Bellingcat також прийшли до висновку, що частина відповідальності за трагедію MH17 несуть вищі чини російської армії. Зокрема, командир зенітного ракетного з’єднання Західного військового округу (ЗВО) Олексій Золотов, командувачі 20-ї гвардійської загальновійськової армії ЗВО Олександр Лапін (до 8 липня 2014 року) та Олександр Чайко (з 8 липня 2014 року), начальник військ протиповітряної оборони (ППО) і авіації ЗВО Андрій Коханов, командувач військами ППО Сухопутних військ Збройних Сил (ЗС) Росії Олександр Леонов, командувач військами Західного військового округу Анатолій Сидоров, головнокомандувач сухопутними військами Росії Олег Салюков.

Очолюють список міністр оборони Росії Сергій Шойгу разом з його двома заступниками – Валерієм Герасимовим і Аркадієм Бахіна. А також президент Путлер, який згідно з Конституцією є верховним головнокомандувачем ЗС Росії. Всі ці люди були задіяні в процесі прийняття та виконання рішень про переправлення військової техніки до російсько-українському кордоні і на територію України, переконані автори дослідження. «Згідно з імовірним висновком про те, що російський “Бук”збив MH17, головну відповідальність за падіння літака “Малайзійських авіаліній” несе міністерство оборони спільно з військовим командуванням і лідерами самопроголошених “ДНР” і “ЛНР”, – роблять висновок експерти Bellingcat.

Засновник Bellingcat Еліот Хіггінс розповів, що даний звіт – скорочена і цензурна версія того документа, який був переданий прокуратурі Нідерландів в грудні 2015. Зокрема, у варіанті для слідчих вказані повні імена і прізвища підозрюваних військовослужбовців 53-й зенітно-ракетної бригади, а їхні обличчя на фотографіях не розмиті.

Читайте також:  Сум і біль. Лікар-спецпризначенець рвався за сином на фронт: під Бахмутом загинув прикордонник

На даний момент доповідь доступна тільки англійською мовою, а над його перекладом на російську мову працює команда волонтерів, розповів Еліот Хіггінс. Засновник Bellingcat висловив надію, що російськомовна версія доповіді буде готова «через кілька тижнів».

Джерело – https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2016/02/23/53rd-report-ru/


Шукайте деталі в групі Facebook