facebook

Пологи чекати не будуть. Примара сучасного перинатального центру у Франківську

Ще у 2011 році на території Івано-Франківської обласної клінічної лікарні почали будувати сучасний перинатальний центр. Кошторисна вартість будівництва — 170 млн грн, завершити його мали за два роки — тобто ще три роки тому. Коштів «освоєно» уже вдвічі більше, центру нема, є недобудова.

0_d310e_72ed439b_xxl


П’ять років тому тодішній голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк заклав капсулу під фундамент найсучаснішого обласного пологового, а його заступник Руслан Гусак повідомив, що з держбюджету вже виділено перший транш — 8 млн грн. За ці кошти планувалось розпочати будівництво поліклініки, підвести всі комунікації й збудувати окрему електропідстанцію, пише Репортер.

Будувала місцева компанія «Бетон груп ІФ», яка виграла тендер. Центр запроектували на 150 ліжкомісць, мали спорудити поліклініку та діагностичний відділ. На початку 2011 року начальник головного управління регіонального розвитку та будівництва Івано-Франківської ОДА Петро Гречанюк на сесії міськради повідомив, що площа будівництва — два гектари, а ділянка перебуває в постійному користуванні обласної лікарні. За його словами, також було передбачено будівництво двоповерхової автостоянки на 150 місць з вертолітним майданчиком на даху (!) та благоустрій території. На ці всі блага лише у 2011 році у держбюджеті нібито передбачили 20 млн грн.

У 2014-му на будівництво перинатального центру освоїли вдвічі більше коштів, ніж передбачили у проектно-кошторисній документації. Проте Василь Чуднов, який тоді ще очолював ОДА, заявив, що ліжок у родильному відділенні буде 200, а не 150, і в денному стаціонарі — ще 40.

Втім, проблеми з фінансуванням почалися ще у 2012 році. Будівельникам боргували. Господарський суд Івано-Франківської області постановив стягнути з головного управління регіонального розвитку та будівництва ОДА на користь «Бетон груп ІФ» понад 3 млн грн. Представники влади затримку виплат пояснили недофінансуванням обласного бюджету.

Читайте також:  Жінка народила близнюків з різницею у 2,5 місяці

І ось у 2014 році будову вирішили законсервувати — через брак грошей. Пізніше на сайті міністерства регіонального розвитку з’явилася програма проекту реорганізації перинатального центру в Івано-Франківську. Згідно з документацією, замовником будівництва «Сучасного обласного перинатального центру у м. Івано-Франківську» є департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА. Заступник директора департаменту, начальник управління капітального будівництва Роман Пацак повідомив «Репортеру», що будівництво законсервоване і зараз.

«Перинатальний центр ми не будуємо, — каже Пацак. — Оскільки коштів на це не передбачено, не виділено, ми не можемо завершити роботи».

Згідно з технічною документацією, щоб завершити центр, потрібно ще 18,9 млн грн. У результаті це має бути пологовий стаціонар з палатами інтенсивної терапії на 125 ліжок (було 150, потім 200), поліклініка на 200 відвідувань за зміну з денним стаціонаром на п’ять ліжок (було 40) і клініко-діагностична лабораторія. Там же має бути чотири операційних і 12 пологових залів, два з яких — індивідуальні бокси для вагітних і породіль з інфекційними захворюваннями.

Реєстраційна картка проекту показує, що роботи мали продовжити і минулого року — передбачили встановлення ліфтів та систем опалення, влаштування каналізації. А цьогоріч мали б встановити пожежну сигналізацію та обладнання. Згідно з графіком будівництва, наприкінці цього року перинатальний центр мають ввести в експлуатацію. Основним донором, який мав би виділити немалі кошти для завершення усіх робіт, є Державний фонд регіонального розвитку…

Неофіційно лобіювання будівництва центру пов’язують з ім’ям екс-голови Івано-Франківської облради Зіновієм Митником, який з 2008 до 2010 року працював на посаді заступника міністра охорони здоров’я, а з 2010-го обіймав посаду міністра. Але про будівництво перинатального центру на території обласної лікарні згадували й чи не всі столичні керівники, які приїздили на Прикарпаття. Навіть теперішній міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі у минулому році під час прес-конференції у Франківську наголосив, що область потребує завершення будівництва. Мовляв, подібні заклади створюються у всіх країнах і мають на меті зменшити ризики при виношуванні вагітності та народжуваності.

Читайте також:  На Прикарпатті практикують нетрадиційний вид лікування

Проте зараз обласний перинатальний і досі перебуває у пристосованому приміщенні міського роддому. Лікарі кажуть, що розширити роботу закладу та привести його до сучасних вимог неможливо — бо все старе, і приміщення, і обладнання. Зокрема, неможливо розширити реанімацію новонароджених, облаштувати відділення виходжування недоношених дітей, організувати відділення малоінвазивної хірургії.

А ось новий центр має бути створений як окремий лікувальний заклад для надання медичної допомоги жінкам та дітям області, а також для догляду за недоношеними дітьми на етапі виходжування дітей. Проте зараз він збудований лише на 21 %.

Директор департаменту охорони здоров’я Мирон Матейко каже, що не може пришвидшити введення в експлуатацію пологового центру. Мовляв, не їхня компетенція.

«Ми сказали, що нам потрібен перинатальний центр, — говорить Матейко. — Ми замовили його. А далі все залежить від управління капітального будівництва. Коли центр збудують, нам його мають передати. До того часу жодного стосунку до будівництва департамент не має».

Заплановано, що Івано-Франківський обласний перинатальний центр буде функціонувати як лікувальний заклад ІІІ рівня та надаватиме мешканцям області перинатальну допомогу. Орієнтована потужність — 3300 пологів на рік. Люди чекають, а недобудова й далі залишається пам’ятником чиновницьким обіцянкам.

Шукайте деталі в групі Facebook