facebook

Євродепутат: Cкасувати українцям візи маємо влітку

Попри труднощі, які виникли з виконанням вимог ЄС, візи для українців цілком реально скасувати ще влітку. Про це DW заявив голова делегації Європарламенту зі співпраці з Україною Андрей Пленкович.

У грудні минулого року Єврокомісія констатувала, що Україна загалом виконала вимоги Плану дій з лібералізації візового режиму. Водночас ще залишаються деякі недоліки, які необхідно виправити впродовж найближчого часу, аби візи скасували вже 2016 року. Як наслідок, Україну і Грузію технічно розділили у процесі ухвалення візових питань. Про те, чи означає це зрив графіку скасування віз, DW розпитала Андрея Пленковича – голову делегації Європарламенту зі співпраці з Україною.


Deutsche Welle: Єврокомісія днями вирішила розділити процедуру скасування віз для Грузії та України. У чому, на Вашу думку, причина такого розвитку подій?

Андрей Пленкович: Перш за все, хочу наголосити: я переконаний, що Єврокомісія має добру волю діяти надалі у відповідності до власної позитивної рекомендації від грудня минулого року щодо виконання умов Плану дій з лібералізації візового режиму. Минулого тижня у нас в Європарламенті був “український тиждень”. Візове питання було головним на порядку денному. Єврокомісія на даному етапі ідентифікувала два питання, які ще належить вирішити українській стороні. Перше – це завершення формування складу Національного агентства з питань запобігання корупції. Друге – це зміни до законодавчої норми щодо декларування майна посадовцями. Я очікую, що щойно буде з українського боку результат у цих питаннях, Єврокомісія негайно виконає обіцянку і подасть законодавчу пропозицію щодо скасування віз Раді ЄС і Європейському парламенту.

Українські ЗМІ припускали у грудні, що візи можуть скасувати вже до кінця літа. Ви вважаєте це реальним?

Так, це можливо. Якщо буде виконано всі вимоги. А я не бачу жодних причин, через які їх можуть не виконати. Єврокомісії вже не треба буде ухвалювати жодних рішень. Законодавчу ініціативу буде подано автоматично. Як депутат, який щодня опікується питаннями співпраці з Україною, я гарантую, що в Європарламенті на підтримку цього рішення буде широка більшість. У нас є розуміння, що цей політичний сигнал зближення дуже важливий для українських громадян сьогодні, коли минуло два роки після Євромайдану.

Якщо все йтиме за цим позитивним сценарієм, коли Ви очікуєте голосування з цього питання у Європарламенті?

Гадаю, це має статися до літа. Спершу це питання розглянуть комітети. До голосування на пленарному засіданні має пройти не більше трьох місяців.

Скільки часу ще є у Києва на виконання всіх критеріїв, аби вкластися у Ваші оптимістичні часові рамки?

Чим раніше, тим краще. Особливо що стосується призначення членів Національного агентства з питань запобігання корупції я не бачу жодних причин, чому це не може бути зроблено у дуже короткий проміжок часу. Так само і у випадку із законодавчою нормою про декларування доходів чиновників – разом з експертами Єврокомісії тут можна оперативно знайти компромісне рішення.

Деякі українські політики висловили припущення, що певну роль у відтермінуванні рішення про скасування віз для українців міг відіграти референдум, який відбудеться у квітні у Нідерландах. Чи є якісь підстави для такого припущення?

Я не стану коментувати чиїсь тактичні, опортуністські мотиви, які могли б кимось керувати. Головне, щоб були виконані всі критерії для того, щоб законодавчу ініціативу про скасування віз було подано. Чи буде це на тиждень-два раніше чи пізніше, залежить виключно від виконання двох пунктів вимог, які залишаються відкритими з українського боку.

Щодо норми про електронні декларації чиновників вже було два голосування у Верховній Раді. Обидва рази депутати свідомо ухвалили норми, які не відповідають вимогам ЄС. Виходить, пересічних українців можуть покарати за дії політиків?

Корупція є притаманною всіх країнам, які переживають трансформацію, а не лише для України. Однак чимало країн успішно пройшли шлях реформ. Боротьба з корупцією – одна з ключових умов на шляху до ЄС. Президент, члени уряду і депутати Верховної Ради розуміють, що це є головною передумовою для становлення сучасної, демократичної, європейської України. Я вірю, що вони усвідомлять політичну відповідальність, покладену на них і подумають про ті переваги, які принесе українцям скасування віз.

З огляду на труднощі, які виникли з виконанням критеріїв для скасування віз, Ви готові були би посперечатися на пляшку вина, що це таки відбудеться до кінця літа?

Я не беру участь у вікторинах або якихось парі. Моя задача – щоденно допомагати моїм українським друзям ставати ближчими до ЄС. Я розумію, що візове питання має велике символічне значення. Я роблю все від мене залежне, щоб відповідне рішення було ухвалене до літніх канікул.

Джерело – http://dw.com/p/1IA4Z

Читайте також:  На Косівщині надзвичайники витягали коня з криниці

Шукайте деталі в групі Facebook