facebook

137 років тому народився геній Альберт Ейнштейн

W600_H443_Ocenter

14 березня 1879 року у німецькому місті Ульм в сім’ї інженера-електрика народився Альберт Ейнштейн, видатний німецький фізик-теоретик, лауреат Нобелівської премії (1921), автор спеціальної (1905) і загальної (1915) теорій відностності, що лягли в основу нової моделі світу. Про це пише



“Цей день в історії”
.

Дитинство Ейнштейн провів у Німеччині, Італії та Швейцарії, де в 1900 році закінчив Федеральну вищу технічну школу в Цюріху. У 1902 році Ейнштейн отримав швейцарське громадянство і влаштувався на роботу в Бюро патентів у Берні.

Найвизначнішою з праць цього періоду була теорія відносності, викладена в статті “До електродинаміки рухомих тіл”, в якій Ейнштейн поширив принцип відносності, встановлений для механіки ще Галілеєм, який ліг в основу теорії використання ядерної енергії. За роботи з квантової теорії світла в 1921 році Альберт Ейнштейн був нагороджений Нобелівською премією.

У 1909 році Ейнштейн став професором Цюріхського університету, в 1911 – Німецького університету в Празі, а з 1914 року – Берлінського університету. Цього ж року він поновив німецьке громадянство і практично закінчив роботу над загальною теорією відносності, яка була остаточно сформульована 36-літнім Ейнштейном в 1915 році. На думку багатьох вчених ця теорія є найвизначнішиою і найкрасивішою теоретичною побудовою за всю історію фізики.

У 1933 році, після приходу до влади у Німеччині фашистів, Альберт Ейнштейн емігрував до США, зайняв посаду професора в Прінстоні. У 1939 році, стурбований можливістю створення атомної бомби в Німеччині, він направив президенту США лист, який став поштовхом до інтенсифікації аналогічних робіт в Америці. Але вже до кінця війни відчайдушні спроби Ейнштейна стримати політиків від злочинного наміру використання атомної зброї виявились марними. Це стало найбільшою трагедією його життя.

Читайте також:  На Львівщині чоловік у парку зняв труси та показував жінкам свій статевий орган

У 1950 році Ейнштейн опублікував свою єдину теорію поля, в якій намагався з єдиної позиції пояснити гравітаційні та електромагнітні явища і процеси. Ця праця була визнана вченими як повний провал, однак не похитнула авторитет Ей1нштейна як видатного фізика сучасності. Серед багатьох почестей, наданих Ейнштейну, була пропозиція стати президентом Ізраїлю, яку він отримав, але не прийняв в 1952 році. Будучи переконаним сіоністом, Ейнштейн доклав чимало зусиль для створення Єврейського університету в Єрусалимі в 1925 році.

Помер Альберт Ейнштейн 18 квітня 1955 року від аневризми аорти в госпіталі у Прінстоні (штат Нью-Джерсі) у віці 76-ти років.

Джерело: gazeta.ua

Шукайте деталі в групі Facebook