facebook

Росія виставила Україні штраф за несплату «боргу Януковича»

Борг України перед Росією за облігаціями на 3 млрд доларів США на 20 березня разом з відсотками становить 3,137 млрд доларів США. Це випливає з позову до України, поданого в інтересах Росії компанією The Law Debenture Trust Corp. в англійський суд, пише «РБК-Україна».

скачанные файлы (12)


За даними видання, у позові йдеться, що 21 грудня 2015 року, коли настав термін погашення кредиту, Україна не виплатила 3,075 млрд доларів, внаслідок чого порушила договір довірчого управління з The Law Debenture Trust, умови позики і агентську угоду з Citibank як платіжним агентом і реєстродержателем.

«Внаслідок відмови України платити повірений і Міністерство фінансів РФ (як єдиний власник паперів) зазнали збитків, які потрібно оцінити, включаючи невиплачені 3,075 млрд доларів, штрафні відсотки, а також різноманітні інші витрати із захисту своїх прав у рамках випуску облігацій», – йдеться в позові.

Позивач вважає, що штрафний відсоток повинен нараховуватися за ставкою 8% (законодавчо встановлена ставка боргу, визнаного в судовому рішенні) або за ставкою 5% (як в умовах паперів), або з альтернативної ставки, якщо вирішить суд.

У позовній заяві повідомляється, що станом на 16 лютого, коли був поданий позов, Україна була винна Росії 3 млрд 114 млн 633 тис. доларів (при ставці 8%) або 3 млрд 99 млн 771 тис. доларів (за ставкою 5%). При цьому позивач просить суд призначити додаткову компенсацію на користь Росії понад суму боргу та накопичених відсотків.

Зазначимо, що позов був поданий у Високий суд Англії, розглядати його буде новий підрозділ Financial List, який спеціалізується на британських і міжнародних спорах, що стосуються цінних паперів, деривативів, валютних і товарних ринків.

Як інформував ZAXID.NET, на початку березня 2016 року Україна повідомила Високий суд Англії про свій намір оскаржувати усі позовні вимоги РФ щодо боргу в 3 млрд доларів.

Читайте також:  Оце так: стало відомо з ким Порошенко святкував католицьке Різдво на Прикарпатті

Нагадаємо, 17 лютого Мінфін РФ подав до високого суду Лондона позов до України щодо боргу у 3 млрд доларів США часів президента Віктора Януковича. За словами міністра фінансів РФ Антона Сілуанова, переговори в дусі «доброї волі» з українською стороною нібито не склалися.

Раніше Україна ввела мораторій на обслуговування євробондів на 3 млрд доларів США виділених РФ режиму Януковича в грудні 2013 року.

У відповідь Росія заявила, що буде захищати свої інтереси в суді. 9 грудня 2015 року президент Росії Володимир Путін доручив міністрові фінансів Антонові Силуанову подати в суд на Україну у зв’язку з неповерненням кредиту.

Джерело: zaxid.net

Шукайте деталі в групі Facebook