facebook

Влада примусить заробітчан платити податок за доходи

У Верховну Раду подали законопроект “Про нульову декларацію”. Він зобов’язує звітувати українців за витрати, якщо вони є більшим за доходи.

40887_w_300

Автори законопроекту – народні депутати Олександр Кірш та Юрій Луценко, передаютьВерсії



з посиланням на Знай.

На їхню думку, відповідний закон після прийняття зможе знизити частку тіньових доходів і вплинути на зниження рівня корупції.

Відповідно до законопроекту, українця, який витратив більше ніж заробив, зобов’яжуть заплатити податківцям 21% від суми, що перевищує дохід, а також – 22% Єдиного страхового внеску.

“В цьому є логіка. Вже давно пора навести лад із незаконними доходами. Звісно, після введення в дію цього закону в найбільш незручній ситуації опиняться ті, хто має частково офіційну зарплату або повністю неофіційну. Також проблеми можуть виникнути в заробітчан і їхніх родичів, які живуть на гроші заробітчан”, – пояснює Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

За його словами, податківці, в першу чергу, перевірятимуть баланс доходів і витрат у тих, хто отримує державну допомогу.

“Якщо в людини є можливість витрачати більше, ніж заробляє, то її позбавлятимуть різних державних пільг — субсидії, матеріальної допомоги малозабезпечених тощо”, – каже експерт.

Також таким чином слідкуватимуть за чиновниками. Нерідко працівники правоохоронних органів, закладів освіти через хабарництво витрачають у 400-700 разів більше ніж заробляють.

Нагадаємо, за останні три місяці кількість користувачів платіжними картками в Україні зменшилося на 15,9%. Економісти пояснюють таке явище недовірою бізнесу до вітчизняної банківської системи.

Джерело: versii.if.ua

Читайте також:  Оклади працівників освіти, охорони здоров’я, науки та культури вже цього року зростуть на 20%

Шукайте деталі в групі Facebook