facebook

Караджич уже “готовивий”! Наступний в Гаазі – Путлер, йому 100???

Нарешті



Радовану Караджичу оголошено вирок: винний за десятьма з одиннадцяти пунктів обвинувачення, зокрема у геноциді, депортації, взятті у заручники, вбивстві, тероризмі. 40 років ув’язнення колишньому президенту боснійських сербів за його особисту відповідальність за ці злочини. Вирок очікуваний, який, утім, вражає своїм масштабом. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Цей вирок увінчав процес, щодо якого у багатьох аспектах вживали префікс “най”: Караджич був найважливішим обвинувачуваним і першим високопосадовим політиком у одному з найдорожчих судових процесів щодо найбільшого злочину в Європі після Голокосту.

Для багатьох жертв воєнних злочинів у Боснії і Герцоговині 24 березня стало важливим днем, днем сатисфакції, усвідомлення, що право може перемогти злочин.

Без сумніву вирок є важливою віхою у сфері міжнародного правосуддя, перемогою міжнародного права над воєнними злочинами. Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії незадовго до свого остаточного розпуску і після багатьох невдалих спроб усе ж зміг довести особисту відповідальність однієї з найважливіших політичних фігур.

І навіть якщо робота трибуналу невдовзі завершиться, він, за всіх своїх слабкостей, залишиться віхою на шляху просування міжнародних стандартів у сфері прав людини та рослідування злочинів. Суд також встановив стандарти судочинства: жоден воєнний злочинець не повинен почуватися безпечно та плюндрувати права людини і міжнародне право, жоден політичний лідер не зможе сховатися від відповідальності, заявивши, що не знав про дії своїх підлеглих!

Попри очевидний прогрес у юридичній сфері, подолання минулого у колишніх гарячих точках усе ще залишається проблематичним. Навіть через 20 років після Дейтонської угоди 1995 року, яка закінчила Боснійську війну, поступу у справі замирення колишніх сторін конфлікту практично немає, і привиди минулого досі блукають країною.

У такі дні, як цей, зрозумілим стає таке: громадяни та громадянки Боснії і Герцеговини, які походять з різних етнічних груп, все ще дуже далекі від єдиної ідентичності у спільній державі. Діти у школах ходять до окремих класів за етнічною ознакою, у країні немає спільних історичних образів, немає спільного осмислення минулого. Окремі для кожної етнічної групи мас-медіа підтверджують готові істини, а не запрошують подумати та скласти особисту думку.

Вирок Караджичу – це важливий ключовий момент у юридичній боротьбі, але суспільство має творитися самими громадянами. Країна зможе побудувати спільне майбутнє тільки через чесне, часом болісне поводження з боку всіх громадян з їхнім важким минулим.

Караджич є частиною сповненої травм історії цієї країни. Його ідеологія та дії не пасують до сучасної Боснії і Герцеговини, яка хоче стати частиною демократичної Європи. Навколо цієї позиції повинні змогти об’єднатися всі громадяни країни. Саме про це чітко свідчить винесений згідно з міжнародним правом вирок Караджичу.

Джерело – http://dw.com/p/1IJnQ

Читайте також:  Жінку, що продала людям отруту засудили до умовного терміну: “61 людину госпіталізували з сальмонельозом”

Шукайте деталі в групі Facebook